Kultúrház mindenkinek – színes programok a megújult Kapcában + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Megújult környezetben kínál ingyenes programokat kicsiknek és nagyoknak a szegedi Alsóvárosi Kultúrház. A foglalkozásokat nagy érdeklődés övezi, és nem csak az alsóvárosiak részéről.

Idén áprilisban fejeződtek be a közösségi terek fejlesztései a szegedi Alsóvárosi Kultúrházban az Új Magyarország Fejlesztési Terven belül elnyert több mint 33 millió forintból. Akadálymentesítették az épületet, illetve új helyiségeket alakítottak ki. Felújították többek közt a nagytermet, valamint a Bálint Sándor-termet. Létrehoztak egy ifjúsági információs pontot is, melynek célja, hogy fiataloknak lehetőséget biztosítsanak arra, hogy a kultúrház nyitvatartási idejében (hétköznaponként 10-tól 12-ig) bármikor ingyen internetezési lehetőséget vegyenek igénybe.

Vedd ölbe…!

A Kapca programkínálata igen széles. Vannak kimondottan a babáknak és az anyukáknak szóló lehetőségek, mint például a szerdánként 10.30-tól 11 óráig megrendezett Ringató foglalkozás, melynek szlogenje: „Vedd ölbe, ringasd, énekelj!” Ez kisgyermekkori zenei nevelést jelent az óvoda előtti korosztálynak. Minden csütörtökön 9.30-tól 10.15-ig mozgásfejlesztő tornára várják a kicsiket, péntekenként pedig a baba-mama-klub keretében előadásokat hallgathatnak meg az anyukák, melyeken olyan témák kerülnek elő, mint például a természetes családtervezés.

no images were found

A baba-mama-szíveket melengető programokra nemcsak az alsóvárosiak neveznek be előszeretettel – tudtuk meg Balogh Dóra intézményvezetőtől. A kéthetente hétfő délelőttönként megrendezett Csimpajkó babahordozó klubba például Tiszaszigetről és Tarjánból is érkeznek anyukák.

Tánc, zumba, önéletrajz

Nullától tízéves korig gyermeknéptáncra várják az érdeklődőket szerdánként 17-től 18 óráig.
A fiatalokról sem feledkeznek meg, nekik kínál mozgást a zumba, az aerobic, vagy a darudübörgős tánckör. „Tudni illik, hogy mit illik” címmel etikettelőadásokat is tartanak. November 28-án 18 órakor Nagy Angelika főiskolai adjunktus ad tanácsokat, miként viselkedjünk az asztal mellett, valamint a beszélgetéshez, terítéshez és a báli szezonhoz kapcsolódó illemről beszél majd.
Csütörtökönként az általános iskolásokat várják kézműves foglalkozásra.
Egy önéletrajzíró klubot is beindítottak, ezen munkanélkülieknek is szeretnék megmutatni szakember segítségével, mi a jó curriculum titka. Működik nyugdíjas klub is, januártól szeretnének harmincórás internetes ismeretterjesztőt tartani az időseknek, akik kéthetente gobelinklubon is részt vehetnek.
Péntekenként pedig (16-tól 17.30-ig) ingyenes jogi tanácsadással várják az eziránt érdeklődőket.

Ferences „gondozásban”

Még egy friss ajánlat: december 10-én karácsonyi kézműves táncházat rendeznek népzenével egybekötve, melyen népi hangszerekkel is megismerkedhetnek a gyerekek.
A programokat Szeged város önkormányzata és a fenntartó ferences rendi plébánia támogatja.
Az 1930-as években az alsóvárosi hívek adományaiból építették a kultúrházat – akkor nagyon sok népdalkör működött itt. Az államosítás következtében a MÁV tulajdonába került, majd 1999-ben visszaigényelték a ferencesek. Egyedüli egyházi fenntartású intézmény Szegeden – tudtuk meg az intézményvezetőtől. Természetesen plébániai programok is helyet kapnak a házban – mint az évente megrendezendő Nándorfehérvári Emléknapok –, így legutóbb november 26-án szerveztek közös programot, adventikoszorú-készítést.

Az intézmény rendszeres és aktuális programjairól bővebben ITT olvashatnak.

no images were found

Előző sztori

Szenzáció! Új állatfajt fedeztek fel a szegedi ligetben + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Együttműködés az étkezési utalványok rendszerében

Legutóbbi hasonló cikkek