Közélet

Külföldieket tüntettek ki a magyar EU-elnökséghez való hozzájárulásukért

Külföldieket tüntettek ki a magyar EU-elnökséghez való hozzájárulásukért

2011. november 12., szombat
Külföldieket tüntettek ki a magyar EU-elnökséghez való hozzájárulásukért

Martonyi János külügyminiszter a magyar EU–elnökség sikeréhez való kiemelkedő hozzájárulásuk elismeréseként a köztársasági elnök nevében kitüntetéseket adott át szombaton a Parlamentben külföldi politikusoknak, főtisztviselőknek.

Laurent Wauquiez

, francia felsőoktatási és kutatási miniszter és

Olivier Chastel

belga fejlesztési, együttműködési és Európa-ügyi miniszter a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal,

Pierre de Boissieu

, az Európai Unió Tanácsa volt főtitkára,

Diego López Garrido

az európai ügyek spanyol államtitkára és

Jim Cloos

az Európai Unió Tanácsa főtitkárságának főigazgató-helyettese pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta.

Martonyi János

ünnepi beszédében azt mondta, hogy a kemény munka, a szolidaritás, a barátság, a felelősségvállalás, az együvé tartozás értékeit lehet ünnepelni, mindazt, amiről szavai szerint az európai álom” is szól. A magyar elnökség mottója, az Erős Európa éppen a mai válság idején válik még inkább követendő céllá. A magyar elnökség közelebb akarta vinni Magyarországot az Európai Unióhoz, és szándéka volt, hogy Európa is közelebb kerüljön Magyarországhoz, ami utólag visszatekintve sikeresnek mondható - fogalmazott a külügyminiszter. A szombaton kitüntetett külföldi politikusok, főtisztviselők hozzájárultak szakértői munkájukkal a spanyol-belga-magyar trió sikeréhez. Laurent Wauquiez a kitüntetést átvéve méltatta magyar partnerei szakértelmét, Martonyi Jánost pedig kiemelkedő európai személyiségként jellemezte, aki félelmetes pontossággal érzékeli és képviseli mindazokat az értékeket, amelyeket a kereszténydemokrácia Európa számára hozott”. Európa jövője ma azon múlik, hogy mi nyugatiak és keletiek mennyire tudunk együttműködni” – mondta a francia miniszter, aki befejezésül magyarul idézte Petőfit: Most vagy soha”. Diego López Garrido Magyarországgal, a Honvéddel, Puskás Ferenccel kapcsolatos személyes élményeinek felidézése után a magyar elnökség prioritásainak sikerét méltatta. A gazdasági kormányzás, az integrált energiapiac, a romastratégia, a Duna-stratégia elfogadása, a horvát uniós csatlakozás tető alá hozása bizonyították, hogy Magyarország elkötelezett az Európai Unió ügye mellett” – mondta a spanyol politikus, aki ezek után hosszan idézett Márai Sándortól. Jim Cloos magyarul elmondott beszédének fő gondolata az volt, hogy a válságos, nehéz korban, amelyben élünk szükségünk van józan eszünkre”. Olivier Chastel és Pierre de Boissieu nem tudott megjelenni az átadási ünnepségen, ők később kapják meg kitüntetésüket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.