Közélet

Katasztrófavédelmi gyakorlat: Figyelem, csak szimuláció!

Katasztrófavédelmi gyakorlat: Figyelem, csak szimuláció!

2011. november 21., hétfő
Katasztrófavédelmi gyakorlat: Figyelem, csak szimuláció!

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) együttműködve 2011. november 21-én országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart, amelyhez országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat kapcsolódik.

A cél a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állománya értesítésének, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységének gyakoroltatása, a feladatok végrehajtásához szükséges gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek mozgósításának, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása.

Tátrai János

alezredestől, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy ügyeletük hajnali negyed 4 után pár perccel kapta meg a riasztást, majd egy intézkedési sornak megfelelően végre is hajtotta a megyei állomány riasztását. Felállították az operatív törzset mindenféle híradó eszközökkel, majd jelentették a készenlét elérését. A teljes gyakorlat három, egymással összefüggő részből áll: Országos értesítési és törzsvezetési gyakorlat keretében ellenőrzés, gyakorlás céljából értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát (kb. 10 000 fő). Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre. Készenlétbe helyezik tehát a megyei védelmi bizottságok, a helyi védelmi bizottságok operatív törzseit is. Második lépésben a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket (közérdekű közleményeket) tesznek közzé. (A májusihoz hasonlóan ez a katasztrófariasztási gyakorlat is a médiatörvény rendelkezésein alapul, vagyis a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki a médiaszolgáltatók útján.) A gyakorlás révén a lakosság megismerheti a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját (közérdekű közlemény, felhívó jellegű információközlés), ily módon jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy egy valós katasztrófahelyzet személyi sérülésekhez, komoly anyagi károkhoz vezessen. A riasztás során közzétett üzenet csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, így az abban megadott helyszínek fiktívek, az ismertetett szituációk a Csillagok háborúja című film helyszínein zajlanak éppen azért, hogy elkerüljék a pánikot. Öt közlemény hangzik majd el reggeltől az esti órákig: 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók (rádiók és televíziók) a számukra meghatározott időn belül.

A gyakorlat harmadik, leglátványosabb része 17 és 20 óra között történik: ekkor az országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlat keretében mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket (kb. 15 000 fő). Az alezredes több mint 20 éve dolgozik a katasztrófavédelemnél, de nem emlékszik arra, hogy valaha is igazából alkalmazták volna a polgári védelmi erőket. Tulajdonképpen gyakorlaton belüli éles helyzetet szimulálnak, így mindenki kíváncsian várja, hogyan vizsgázik majd a rendszer. Ami ma történik, az semmi sem előre lejátszott, megbeszélt forgatókönyv alapján zajlik, ezért mindenki számára remélhetőleg hasznos tapasztalattal szolgál. A mozgósított erők egy része késő délután működésbe hozza a lakossági riasztó eszközöket. Itt is köztes megoldásra törekedtek, pontosít a szóvivő, hiszen Csongrád megyében 174 darab sziréna van, a nagyobb településeken több, a kisebbeken kevesebb. Hogy ne okozzon túl nagy riadalmat az összes sziréna egyszerre történő megszólítása, úgynevezett morgópróbát tartanak. Ha eléri a sziréna a kellő fordulatszámot, akkor egyre magasabb hangot hallat, ezért mielőtt ez megtörténne, kikapcsolják. Így csak egy mély hang tör elő belőle, nem lesz pánikkeltő, arra viszont tökéletesen megfelel, hogy a szakemberek lássák, működik-e vagy sem. Másfelől, nem is az összes szirénát szólaltatják meg, csak 73-at, az is bőven elegendő lesz a teszteléshez. Elméletileg a berendezéseknek működniük kellene, majd a gyakorlat során elválik. A katasztrófavédelmisek számára nem új ez a helyzet, hiszen évente rendeznek hasonló gyakorlatokat. E mostani riasztás során viszont nagyon jól ki tudják próbálni a különböző kommunikációs csatornákat, tesztelni az infrastruktúrát, hogy megfelelően működnek e az eszközök, másfelől ellenőrzik azokat a kapcsolatokat, amelyeket éles helyzetben használnának. Fontos még egyszer elmondani, hogy a teljes gyakorlat kizárólag szimulációs jellegű, így sem a rádióban, sem a televízióban elhangzó közlemények, sem a szirénák megszólalása nem jelentenek valódi vészhelyzetet! Pánikra tehát semmi ok!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.