Közélet

Jobbik: a kormány szinte minden intézkedése elbocsátásokhoz vezet

Jobbik: a kormány szinte minden intézkedése elbocsátásokhoz vezet

2011. november 30., szerda
Jobbik: a kormány szinte minden intézkedése elbocsátásokhoz vezet

A kormány szinte minden intézkedése elbocsátásokhoz vezet, vagy közvetett módon növeli a munkanélküliséget - mondta Bartha Szilvia, a Jobbik képviselője szerdai parlamenti sajtótájékoztatóján.

A politikus példái között szerepelt, hogy a bizonytalan gazdasági környezet miatt több külföldi cég is kivonul a magyar piacról és felszámolja üzemeit. Utalt arra, hogy a takarékossági szempontok miatt a közigazgatásban dolgozók létszámát eddig öt százalékkal csökkentették, ami 30 ezer ember elbocsátását eredményezte, és a 2012-es költségvetésből jól látszik, hogy jövőre közel tízszázalékos leépítésre lesz szükség.

Bartha Szilvia

kitért arra, hogy a köznevelési törvényjavaslathoz készült "sokat vitatott" hatástanulmány alapján akar tízezer pedagógus is munkája elvesztésére számíthat. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy a kormány megnehezítette a közmédiumoknak műsorokat gyártó alap gazdálkodását. Kialakította a stabilitási tartalékot, amely révén 5 milliárd forintot zároltak a közmédia büdzséjéből és ezért 500 embernek mondtak fel - hangzott el. A képviselő a szakképzési törvény változása kapcsán jegyezte meg, hogy ha a jövőben a jelenleg működő 700 képző intézményből csak 100 üzem marad, az akár több ezer munkahely megszűnését eredményezheti. A szakképzési hozzájárulás módosítása is többezres oktató, nyelvtanár számára hozhat munkanélküliséget. Bartha Szilvia hangsúlyozta azt is, hogy az építőipari cégek fele szintén elbocsátásra készül. Ennek szerinte az egyik oka az, hogy csökkent a megrendelések száma, és nem tudják kitermelni a "holtidőszak" költségeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.