Bulvár

Hétfőn katasztrófariasztási gyakorlat - csak semmi pánik!

Hétfőn katasztrófariasztási gyakorlat - csak semmi pánik!

2011. november 20., vasárnap
Hétfőn katasztrófariasztási gyakorlat - csak semmi pánik!

Országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart hétfőn a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve; a médiában reggeltől az esti órákig öt közlemény hangzik majd el: a fiktív tartalmú üzeneteket 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók, rádiók és televíziók. A rendszer próbája alatt a lakosságnak sem a közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A közlemény szerint a november 21-i gyakorlathoz országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat is kapcsolódik, de tényleges óvintézkedésekre nem kerül sor. A májusi országos kommunikációs próbához hasonlóan a hétfői riasztás során közzétett üzenet is csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek. A médiumok a félreértések elkerülése érdekében fiktív helyszíneket közölnek, a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezik meg. A tájékoztatás szerint a gyakorlatban a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda, a TV2, az RTL Klub, a HÍR Televízió, a Neo FM, a Class FM, az Info Rádió, a Klubrádió, a Juventus Rádió, a Lánchíd Rádió és a Magyar Katolikus Rádió vesz részt. A hétfői komplex gyakorlat három, egymással összefüggő részből áll: az első fázisban értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát, mintegy tízezer embert. Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre. A gyakorlat második fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvény által a katasztrófavédelmi szervek számára biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket, közérdekű közleményeket tesznek közzé. A harmadik fázisban mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket, mintegy tizenötezer embert, majd próbaképpen országszerte működésbe lép csaknem 2500 sziréna. A közlemény szerint a gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet "beállítása" zajlik, ugyanakkor a mozgósított polgári védelmi szervezetek állománya és a 18-60 év közötti lakosság önkéntes véradásra jelentkezhet az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.