Közélet

Gyermekbarát meghallgatószobák lesznek a rendőrségeken

Gyermekbarát meghallgatószobák lesznek a rendőrségeken

2011. november 19., szombat
Gyermekbarát meghallgatószobák lesznek a rendőrségeken

Két éven belül minden rendőr-főkapitányságnak ki kell alakítania a megyében legalább egy olyan helyiséget, amelyben a gyermekeket életkori sajátosságaiknak megfelelő, speciális körülmények között lehet meghallgatni elszenvedett sérelmükről - közölte Navracsics Tibor szombaton az V. kerületi kapitányság előtt tartott sajtótájékoztatón; a belvárosi épületben már kialakítottak egy ilyen szobát.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter rámutatott, tavaly több mint 15 ezer bűncselekmény történt gyermek- és fiatalkorúak sérelmére, akik azonban sokszor nem merik, nem tudják feljelenti az elkövetőt, vagy titokban tartják a bűncselekményt, és egész életükben magukban hordozzák ezt a traumát. Ezért döntöttek a program elindításáról, amely szerint 2014. január 1-jéig a rendőr-főkapitányságok illetékességi területén gyermekbarát meghallgatószobát kell kialakítani. A tárca vezetője azt mondta, elsősorban a megyeszékhelyeket célozzák meg, de örömmel veszik, ha egyéb városokban is létrehoznak ilyen helyiségeket. Az erről szóló, szombattól hatályos rendelet szerint a gyermekmeghallgató szobát a 14 év alattiak életkori sajátosságainak megfelelően kell kialakítani és berendezni. "A gyermekmeghallgató szoba kialakításának és felszereltségének a gyermek szükségleteihez kell igazodnia annak érdekében, hogy biztosítsa a gyermek lelki és fizikai biztonságát" - olvasható a szabályozásban. Navracsics Tibor az alapvető technikai kritériumok között említette, hogy olyan rejtett, hang- és képrögzítésre alkalmas eszköz legyen ezekben a helyiségekben, amely nem vált ki feszültséget a gyermekekben. A magyar EU-elnökségnek is az volt az egyik fő célja - idézte fel a miniszter -, hogy a gyermekek európai szinten is fokozott védelemben részesüljenek. Ennek jegyében fogadták el a magyar elnökség alatt például azt az irányelvet, amely az emberkereskedelmen belül a gyermekekkel kapcsolatos emberkereskedelmet szigorúbban büntetni, valamint azt, amely a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények fokozottabb büntetését célozza. A sajtótájékoztatón

Rogán Antal

, az V. kerület fideszes polgármestere azt mondta, a belvárosi kapitányság központi fekvésű, Budapesten belül is kiemelt szerepű, ezért logikus, hogy az elsők között itt alakítottak ki gyermekmeghallgató szobát, amelyben a meghallgatás "sokkal barátibb hangulatban" folyhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.