Közélet

Fidelitas: öt pont a fiatalokért

Fidelitas: öt pont a fiatalokért

2011. november 8., kedd
Fidelitas: öt pont a fiatalokért

A fiatalok jövőjéről szóló kezdeményezéseket tartalmazó ötpontos javaslatcsomagot fogadott el a Fidesz ifjúsági társszervezetének, a Fidelitasnak az országos választmánya - közölte Ágh Péter, az ifjúsági szervezet elnöke és Mihalovics Péter, a Fidelitas választmányának új vezetője kedden sajtótájékoztatón.

Mihalovics Péter

- aki egyben az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos - elmondta: javaslatuk öt témakört ölel fel, az érdekképviseletet, a konzultációt, a kommunikációt, valamint a felelősség és az egzisztencia kérdését. A részletekről kifejtette: a Fidelitas országos választmánya elkötelezte magát egy nemzeti ifjúsági tanács felállításának támogatása mellett, álláspontjuk szerint ugyanis csak akkor lehet hatékony az ifjúságpolitika, ha az érintett civil szervezetek, érdekképviseletek hallathatják a hangjukat. Emellett folyamatos konzultációt szorgalmaznak, és kérik a kormányt, hogy a fiatalok véleményét "csatornázza be a konzultációs mechanizmusba". A javaslatok között szerepel egy olyan internetes platform létrehozása is, amely "az élet minden területére vonatkozólag információt és támogatás nyújt" a fiataloknak. A Fidelitas ezeken felül fontosnak tartja azt, hogy "értékközvetítő, magukat nemzeti létben definiáló ifjúsági mozgalmak alakuljanak", ahogyan azt is, hogy a pályakezdők már az álláskeresést megelőzően "releváns információkkal" rendelkezzenek az aktuális munkaerő-piaci elvárásokról, ezért egy ennek megfelelő pályaorientációs rendszer létrehozását kezdeményezik - ismertette Mihalovics Péter.

Ágh Péter

a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Fidelitas - ahogyan az elmúlt másfél évben - a jövőben is a híd, a közvetítő szerepét akarja betölteni a fiatalok és a kormányzat között. Az önköltséges egyetemi képzést és a felsőoktatásban "az államilag finanszírozott helyek drasztikus csökkentését" firtató újságírói felvetésre Mihalovics Péter azt válaszolta: többször is egyeztetett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökével, majd hozzátette, úgy véli, a hallgatói képviseletek is látják azt, milyen helyzetben van a magyar és az európai gazdaság, és pontosan tudják, hogy a felsőoktatással kapcsolatban előkészítés alatt lévő döntések szükségszerűek, és középtávon a hallgatók érdekeit szolgálják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.