Kultúra

Fa és erdő a szegedi várban + FOTÓK

Fa és erdő a szegedi várban + FOTÓK

2011. november 4., péntek
Fa és erdő a szegedi várban + FOTÓK

Lovelock angol vegyész szerint a Föld olyan értékű önszabályozó képességekkel bír, hogy az egyetlen globális méretű élőlénynek tekinthető - hangzott el a „Fától az erdőt…” című tárlat megnyitóján pénteken a szegedi várban, ahol többek között több millió éves növényi őskövületek, mammutrekonstrukciók és preparált állatok várták az érdeklődőket.

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, örül, hogy a természettudományok ismét előtérbe kerültek egy kiállítás erejéig, és hogy a Móra Ferenc Múzeumban jól megfér egymás mellett a humán és természettudományos gondolkodás - kevés ilyen múzeum létezik Magyarországon. Súlyos milliárdokat fizetnek ki az emberek azért, hogy a levegőt tudják szennyezni - az erdő az oxigént viszont ingyen adja - kezdte köszöntőjét

Gaskó Béla

, általános múzeumigazgató-helyettes, a természettudományi osztály vezetője. Azon döntéseket, amiket mi nem hozunk meg, fiaink, unokáink fogják meghozni, ehhez azonban természettudományos ismeretekre is szükségük lesz - jóllehet azt látjuk, éppen ezek kapnak egyre kisebb teret az iskolákban - tette hozzá a szakember. A kiállítás jelzésszerűen felvillant Magyarország erdeiből egy-egy jellegzetességet, a tárlatot igyekeztek úgy összeállítani, hogy minden korosztály megtalálja benne a neki megfelelőt. Az érdeklődők találkozhatnak a hazai erdők jellegzetes állataival, a rókával, nyúllal, őzcsaláddal vagy a nem régiben visszatelepített hóddal, mely Gaskó Béla szerint jól mutatja, hogy milyen sikeres lehet az állatvédelem. Az élővilág mellett a fa hasznosításának érdekességeit is bemutatják hajó- és szélmalommakettek, fűrészmalommásolatok segítéségével. A kiállítás messziről indít: a jégkori állatok csontjaitól végigkísérhetjük az erdők történetét, így hazánk erdeinek tízezer éves múltjába is betekinthetünk.

Mária Terézia

vezette be az erdészeti ismeretek tanítását a selmeci Bányászati Akadémián - ebből az időszakból egy korabeli fűrészmalom és egy egykarú gyökérkitépő mását láthatják az érdeklődők. Az ő idejében született meg az első erdőrendtartás is 1769-ben, mely ajánlásokat tartalmazott az erdők gondozására. Egy 1885-ös erdészeti térkép és erdészviseletek repítik vissza a látogatókat a 19. századba. A fafeldolgozás folyamatát kézi eszközök, fűrészek szemléltetik, a szállítás folyamatát pedig korabeli fotók és kotróhajók, úsztatók makettjei mutatják be. A fa és az építészet kapcsolatát haranglábak, a torockói boronaház makettje és egy szélmalom erőátviteli makettje illusztrálja.

Tekintse meg a sast extra felbontású képünkön!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.