Egyetem

Egyetemi kitüntetéseket adtak át az SZTE Napján + FOTÓK

Egyetemi kitüntetéseket adtak át az SZTE Napján + FOTÓK

2011. november 11., péntek
Egyetemi kitüntetéseket adtak át az SZTE Napján + FOTÓK

90 éve tartották Szegeden a Kolozsvárról ideköltöztetett egyetem első tanévnyitóját - az eseményről ünnepi ülésen emlékezett meg az SZTE szenátusa november 11-én a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

November 11-e többszörös ünnepe a szegedi universitasnak. E napon kezdődött meg 1872-ben a tanítás a jogelődnek tekintett kolozsvári egyetemen, 1940-ben ekkor tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját, továbbá 2002 óta ilyenkor ünneplik az integrációval megszülető Szegedi Tudományegyetem Napját. „Mert lehet egy nemzetet szegénnyé, koldussá tenni, de ha a nemzetben lakozó szellemi és erkölcsi erőket megtartani és gyarapítani is képesek vagyunk, akkor a nemzet nincs elveszve, és mindent vissza lehet szerezni.”

Klebelsberg Kunó

hitvallása volt ez, egyben egy hosszú időre szóló recept arra vonatkozóan, hogy mit lehet tenni akkor, amikor egy ország, nemzet nehézségekkel küszködik – az európai nemzetek és Magyarország ma ilyen helyzetben van. Ez volt az a filozófia, amely mentén Klebelsberg a Szegedi Tudományegyetem működését nemcsak lehetővé tette, hanem nemzetközi színvonalúvá emelte. Ezt ünnepeljük az Egyetem Napján - fogalmazott

Szabó Gábor

akadémikus, az SZTE rektora. A rektor bejelentette: az egyetem szenátusa döntésének értelmében Klebelsberg Kunóról nevezik el a szegedi Egyetemi Könyvtárat. Mint az akadémikus fogalmazott, az intézmény régi adósságát törlesztette ezzel az egykori legendás kultuszminiszterrel szemben. A rektor szerint emlékeznünk kell Klebelsberg szavaira, tetteire és filozófiájára, mely nemzetközi rangúvá tette a Kolozsvárról száműzött, Szegeden otthonra lelt egyetemet.

Sajnálatos módon ahogy régen, ma sem mindenki gondolja úgy, hogy a felsőoktatás a nemzet koronaékszere - utalt az aktuális problémákra a rektor, hozzátéve: akadnak olyan gazdasági tényezők, melyek saját balsikereiket úgy kompenzálnák, hogy forrásokat vonnak el az oktatástól, a tudománytól és a kultúrától. Szabó Gábor reményét fejezte ki, hogy ezek a rémképek nem válnak valósággá. Klebelsberg Kunó szellemében jelentette ki: az SZTE büszke arra, hogy a nemzetközi porondon jegyzett kutatóegyetemmé nőtte ki magát. Azonban nem állhatunk meg itt. Ahogy a kultuszminiszter kinyilvánította a 20-as években, csak azok a nemzetek vallhatják magukat nagy nemzeteknek, akik eredeti kutatásokat folytatnak. Ez a Szegedi Tudományegyetem hitvallása is, s ebben az irányban kellene továbbvinni az ország sorsát az akadémikus szerint. Az Egyetem Napján számos kitüntetést osztottak ki. Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae kitüntetéses doktori címben részesült Schirm Anita nyelvész (SZTE BTK), aki középiskolai, egyetemi és doktori tanulmányait is kiváló eredménnyel végezte el. Doctor Honoris Causa kitüntető címet kapott Philip Adey (London), Detlev Belling (Potsdam), Ilpo Huhtaniemi (London) és Andrew Todd-Pokropek (London). Senator Honoris Causa kitüntető cím birtokosa lett Urpo Kalevi Kivikari (Turku) és Hartmut Zinser (Berlin). Pro Universitate-díjban részesült Csirik János (TTIK, Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék), Jakab Éva (ÁJTK, Római Jogi Tanszék), Nagypál István (TTIK, Fizikai Kémiai Tanszék ), Ötvös Péter (BTK, Régi Magyar Irodalmi Tanszék), Szabó Gábor (az SZTE előző rektora, MK, Gépészeti és Folyamatmérnöki Intézet), valamint Szemere György (ÁOK, Orvosi Genetikai Intézet). Klebelsberg Kunó-díjat vehetett át Jancsó Gábor (ÁOK, Élettani Intézet), Nagy Ferenc (ÁJTK, Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék), illetve Totik Vilmos (TTIK, Halmazelmélet és Matematikai Logikai Tanszék). A Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatával Boda Domokost (ÁOK, Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-egészségügyi Központ) tüntették ki. Egyetemi magántanári címben részesült és a Magyar Felsőoktatásért emlékplakettet vehetett át Bényiné Farkas Mária (BTK, Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék), Kristó Gyula-díjat kapott C. Tóth Norbert (MTA-SZTE-MOL Magyar Medievisztikai Kutatócsoport) és Kis Péter (Budapest Főváros Levéltára).

Arany Mihály - Pintér M. Lajos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.