Közélet

Demonstráltak a devizaadósokért + FOTÓK

Demonstráltak a devizaadósokért + FOTÓK

2011. november 3., csütörtök
Demonstráltak a devizaadósokért + FOTÓK

„Devizaalapú hitel nincs!”

A Széchenyi tér–Takaréktár utca sarkán közel kéttucatnyian vettek részt szerdán azon a demonstráción, melyen a bankok – álláspontjuk szerint – tarthatatlan és szabálytalan hitelkihelyezése, a „devizaadósok” ellehetetlenülése ellen tiltakoztak.

A Takaréktár utcai OTP-fiók felé fordították a szervezők a hangszórót azért, hogy „odabent is jól hallják azt, hogy mi a helyzet”. „Olyan, hogy devizaalapú hitel, nincs a hitelintézeti törvényben” – mondta

Bene Gábor

, a demonstráció szervezője. „A törvényben sok minden van, többek között devizahitel, valutahitel, forinthitel szerepel benne. A devizaalapú hitel egy kitaláció, amit azért talált ki a bankrendszer, elsősorban magyarországi bankrendszer, mert valamiféle reklám kellett annak, hogy a termékeiket el tudják adni.” Beszédében a hitelintézeti törvény további passzusait idézte, mely szerint a bankok „fel vannak jogosítva” hogy virtuális pénzt, egyfajta terméket állítsanak elő. Ez a termék az, ami ma családok tízezreit teszi tönkre úgy, hogy ők a legjobb szándékuk szerint írtak alá olyan hitelszerződéseket, melyeket egyoldalúan módosítanak velük szemben. Ezekben a szerződésekben, ezekben a hitelekben minden költség, minden egyes tétel nem forintban szerepel, hanem devizában, svájci frankban vagy euróban. Így van leírva egy olyan országban, ahol ugyan „hivatalos fizetőeszköznek” számít az euró, mégis mindenki forintban kapja a fizetését.

Ötszázalékos tartalék ráta

„Magyarországon a törvény szerint a pénzintézeteknek csak ötszázaléknyi valós pénzzel kell rendelkezniük” – folytatta a szónok. „Ez azt jelenti, hogy ha öt forint van egy bank trezorjában, abból ő száz forintnyi hitelt tud nyújtani! És persze ez a száz forint nem is létezik. Sőt ebből a nemlétező, virtuális száz forintból számolja a kamatot is. A devizaalapú hitelek esetében senki nem svájci frankot kapott, hanem forintot. Ez pedig csalás. A csalás alapfeltétele pedig az, hogy tévedésbe ejt és tévedésben tart, mindezt haszonszerzés céljából teszik” – ismertette álláspontját a demonstráció szervezője.

Magyarországon rengetegen estek ennek a csalásnak a hálójába úgy, hogy már 2006-ban a bankszövetség „menekülővalutának”, kockázatos, gyakran változó árfolyamúnak tekintette a svájci frankot. A 145-170 forintos frank mára már túllépett a 240 forinton is, így azok, akik a a hitel felvételekor még könnyedén tudtak fizetni, mára már a majd’ megduplázódott részleteket képtelenek teljesíteni, miközben az ő életük nem változott, becsülettel dolgoznak. Minden a fejük felett dől el.

„Magyarországon nem mozdulnak semmire”

„Mi is kértünk segítséget a banktól, de semmit nem kaptunk” – mondta el portálunk kérdésére Mikes Károly, aki szintén svájcifrank-alapú hitelből vásárolta meg a házát Szatymazon. „Mi is 44 ezer forinttal kezdtük a törlesztést, most most nagyjából 70 ezernél tartunk. Négy éve fizetjük, és 50%-kal több a tartozásunk, mint ami eddig volt. Magyarországon nem mozdulnak semmire az emberek. Nagyon sokan sírnak, hogy mit csinálnak velük a bankok, de ők nem tesznek semmit. Most se vagyunk sokan, de jelen vagyunk. Sajnos nem oda tart a világ, hogy segítsenek a kisembereken.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.