Közélet

DARFÜ: Aktívak a dél-alföldi pályázók

DARFÜ: Aktívak a dél-alföldi pályázók

2011. november 24., csütörtök
DARFÜ: Aktívak a dél-alföldi pályázók

Az Új Széchenyi-terv fejlesztési programjában előtérbe kerültek a kis- és középvállalkozások (kkv), továbbá az önkormányzatokat támogató kiírások – hangzott el a program eddigi eredményeiről tartott sajtótájékoztatón a DARFÜ csütörtöki tanácsülését követően.

Font Sándor

, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) elnöke emlékeztetett arra, hogy a 2007-2013-as uniós költségvetési időszak körülbelül felénél történt meg a kormányváltás 2010-ben, a rendelkezésre álló pénzkeret egyes prioritási tengelytől függően addigra már 65-80%-ban elköltésre vagy lekötésre került. „Vagyis jóval kevesebb forrásból lehet gazdálkodni. A kormány az Új Széchenyi-tervvel új kihívásokat és irányvonalakat határozott meg, amik megjelennek a DARFT-nál is. A források felhasználásának fő irányvonala a munkahelyteremtés és a vállalkozásfejlesztés” – jegyezte meg. A

DARFÜ Nonprofit Kft.

kezelésében lévő regionális vállalkozásfejlesztési pályázatok iránt egyre nagyobb az érdeklődés a kkv-k részéről, telephelyfejlesztésre például 162 pályázat érkezett be összesen 9 milliárd forint támogatási igénnyel. A nyertes pályázók száma is megduplázódott a tavalyi évhez képest. „Látszik, hogy nagyon magas a lakosság számához viszonyítva a kis- és középvállalkozások száma, különösen Bács-Kiskun megyében, de Csongrád és Békés is jó adatokkal büszkélkedhet e területen. Ennek viszont az a következménye, hogy a kkv-k részére kiírt pályázatoknál nagy a túljelentkezés” – hangsúlyozta Font Sándor. A pályázók aktivitását példaértékűnek nevezte, ám olykor gondot okoz az elszámolásnál, hogy a vállalkozók „rugalmasan” értelmezik a pályázatban foglaltakat, vagyis olyan célra is költenek pénzt, ami nem szerepelt a pályázatban. A sajtótájékoztatón elhangzott, a turizmusfejlesztést célzó kiírások is kedvezőek régiónk vállalkozóinak, az Új Széchenyi-terv keretében kiírt pályázat keret 2 milliárd forint. A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére az önkormányzatok pályázhatnak, a négy és öt számjegyű utak felújítására, kerékpárutakra és közösségi közlekedésfejlesztésre. Mindhárom kiírásnál jellemző a túljelentkezés, az igénylés minden esetben megállja a helyét, a pénzhiány nem teszi lehetővé az elmaradt fejlesztések pótlását.

A humán infrastruktúrafejlesztés területén a VÁTI Nonprofik Kft. látja el a pályázatokkal kapcsolatos feladatokat, ezen a területen mintegy 80%-os a lekötés, látszik, hogy vége felé tart a projekt. Font Sándor arról számolt be, hogy most nyíltak meg néhány hete az óvodák férőhelyeinek bővítésére kiírt támogatások. Ez közismerten a kormány azon döntéséhez kapcsolódik, hogy három éves kortól kötelező lesz az óvodai oktatás. A minisztériumban már elkészült az a tanulmány, ami feltérképezi a korfát és az óvodai férőhelyek számát. Font szerint azonban kevés az erre szánt 2 milliárd forintnyi forrás.

Kiss Imre

, a DARFÜ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a szervezet működéséről számolt be az Új Széchenyi-terv megjelenése óta eltelt időszak tükrében. Legfontosabb feladat elsőként a szervezet átalakítása volt, melynek tapasztalataival kapcsolatban kifejtette, céljuk a működés gyorsabbá és hatékonyabbá tétele volt. Ez egyaránt vonatkozik az ügyintézés, az elbírálás vagy kifizetési határidőkre, hiszen a források felhasználása a tervezési időszak végéig a legfontosabb feladat. Az ügynökség munkáját minősítő adatként a DARFÜ ügyvezetője elmondta, az Új Széchenyi-terv meghirdetését megelőzően, azonos időszakot vizsgálva 80 darab telephely-fejlesztési pályázat érkezett be, míg ebben az évben 160. Ehhez a növekedéshez hozzájárult, hogy a pályázati kiírás egyszerűbb és pályázóbarátabb lett. A működés hatékonyabbá tételét jelzi az az adat is, hogy a határidőn túli kifizetetlen számlák száma 1000 feletti volt, míg most 70, melynek zöme hiánypótlás miatt van a rendszerben. Kiss Imre beszámolt arról is, hogy a helyszíni ellenőrök munkájával kapcsolatban korábban két hónapos várakozási idő két hétre csökkent. Az ügyvezető hozzátette, hogy a források tekintetében nem mindenütt áll jól a DARFÜ, a gazdaságfejlesztés és a turisztika az, ami időarányos, viszont az városfejlesztési és környezetfejlesztési források kimerülőben vannak. Vagyis időarányosan többet költöttek el, mint amennyi logikus lett volna, így behatároltak a lehetőségek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.