Közélet

Csongrád megye is részese lesz a hétfői a katasztrófariasztási gyakorlatnak

Csongrád megye is részese lesz a hétfői a katasztrófariasztási gyakorlatnak

2011. november 16., szerda
Csongrád megye is részese lesz a hétfői a katasztrófariasztási gyakorlatnak

Szeged mind a 34 légószirénáját is tesztelni fogják hétfőn az országos katasztrófariasztási gyakorlat keretében. Ezen kívül riasztják a hivatásos szerveket, illetve a médián keresztül a lakosságot is.

„Mindez természetesen csak szimuláció lesz” – szögezte le

Tátrai János

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense. A november 21-ei, három fő pillére épülő gyakorlaton országszerte részt vesznek a katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóságok, a polgári védelem, valamint 14 közszolgálati és kereskedelmi médium. A nap folyamán a műsorszolgáltatók megszakítják adásukat, s összesen 12 alkalommal üzenetek hangzanak el. A közlemények a félreértések elkerülése végett fiktív helyszíneket közölnek, a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezik meg. Tátrai János elmondta, tavasszal is volt egy hasonló gyakorlat, akkor a Gyűrűk Urából idéztek, éppen azért, hogy senki ne vegye komolyan az elhangzott üzeneteket. A mostani gyakorlat egy kicsit más lesz, olyan információk is elhangzanak majd a médián keresztül, amelyekkel a polgári védelmi szervezetek tagjait is mozgósítják, amire még nem volt példa hazánkban. Vagyis nincs olyan visszacsatolás Csongrád megye vonatkozásában, hogy hány főt tudnának megmozdítani egy igazi katasztrófahelyzetben. Tátrai hozzátette, ez a sebesültszállítóktól a műszaki mentőkig számtalan szakalegységből álló polgári védelmi szervezet együtt még sosem lett mozgósítva, holott évtizedekkel ezelőtt létrehozták őket. Tagjaiknak hétfőn a riasztást követően a szolgálatteljesítés helyszínére kell vonulniuk, ami ilyen módon még sosem volt modellezve. Csongrád megye tekintetében ez 544 főt érint, az ő riasztásuk történik a médián keresztül. November 21-én kipróbálják a lakossági riasztórendszert, vagy más néven légószirénákat. Ezekből 174 van megyénkben, Szegeden pedig összesen 34. Tátrai Jánostól megtudtuk, a szirének felülvizsgálata és karbantartása is elmaradt az elmúlt években, így nem tudni, hogy a meglévő eszközállomány működik-e. A szirénák átvizsgálását már a múlt héten elkezdték – tájékoztatott a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense. A lakosoknak azonban nem kell szirénázástól tartaniuk, csak úgynevezett „morgatópróbát” tartanak, hogy ne ijesszenek meg senkit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.