Közélet

Az MSZP kéri a Fideszt, ne fogadják el a köznevelési törvényjavaslatot

Az MSZP kéri a Fideszt, ne fogadják el a köznevelési törvényjavaslatot

2011. november 24., csütörtök
Az MSZP kéri a Fideszt, ne fogadják el a köznevelési törvényjavaslatot

Nyílt levelet írt Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének Mesterházy Attila azt kérve: kezdődjön egyeztetés a köznevelési törvényről, és a parlament ne fogadja el a kormány javaslatát, amellyel a jelek szerint a Fidesz is elégedetlen.

Azzal kapcsolatban, hogy a nagyobbik kormánypárt 174 módosító javaslatot nyújtott be a

Hoffmann Rózsa

oktatási államtitkár jegyezte előterjesztéshez, a szocialista párt elnök-frakcióvezetője megjegyezte: a Fidesz egy eleve rossz törvény kirívó hibáit becsülendő elszántsággal, de későn igyekszik javítgatni.

Mesterházy Attila

úgy fogalmazott, a

Lázár János

által benyújtott szegregációellenes módosító javaslat is jelzi, a Fidesz érti, hogy a köznevelési törvény óriási károkat okozhat. A jogszabálytervezet ugyanakkor számos más végrehajthatatlan, igazságtalan elképzelést tartalmaz; ilyen a kötelező egész napos iskola ötlete, a végiggondolatlan államosítás, a világnézeti szabadság felszámolása, a kötelező tanterv szigorú kerete vagy az oktatási jogok biztosához fordulás jogának korlátozása - írta. Véleménye szerint a törvény rohamtempójú elfogadása csakis Hoffmann Rózsa politikai túlélését szolgálná. "Ez rossz megoldás, de szintén rossz és méltatlan irány az, ha a törvényt az utolsó pillanatban több száz módosító javaslattal, foltvarrásos technikával véglegesíti a törvényhozás" - írta. Ehelyett Mesterházy Attila azt javasolja, hogy hívják össze az érintettek képviselőit, a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket, a pártok szakértőit és szakpolitikusait, és közösen dolgozzák ki az érintettek többségének véleményét tükröző új köznevelési törvényt. Mint írta, az MSZP-frakció nyitott az egyeztetésre. A szerda esti határidőig több mint háromszáz módosító indítványt nyújtottak be képviselők a köznevelési törvényjavaslathoz. A Hoffmann Rózsa által jegyzett előterjesztésen csak fideszes képviselők 174 indítvánnyal változtatnának. Lázár János a múlt héten egyetlen javaslatával csaknem ötven módosítást kezdeményezett. A szocialisták egyébként három módosító indítványukkal a törvényjavaslat összes paragrafusát eltörölnék. Mesterházy Attila, Hiller István és Kiss Péter indoklásukban azt írták: így kívánják jobbá tenni az előterjesztést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.