Gazdaság

Az ÁSZ elnöke szerint a válság megtisztulást hozhat

Az ÁSZ elnöke szerint a válság megtisztulást hozhat

2011. november 19., szombat
Az ÁSZ elnöke szerint a válság megtisztulást hozhat

A válság megtisztulást hozhat, most dől el, hogy képes-e az ország a jogilag deklarált függetlenségnek tartalmat adni - mondta el a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

"Nagyot álmodni lehet, kell is, de tartósan nem lehet elrugaszkodni a pénzügyi realitásoktól. Múltbeli tévelygéseink árát kell most megfizetnünk. Értelmetlen és valóban káros volt a mostani krízis, ha ebből nem tudunk reális, fejlődőképes társadalmat teremteni magunknak" - fogalmazott.

Domokos László

szólt arról is, hogy "fölépülőben van egy olyan rendszer, amelyben önmagunkért kell felelni, s nem az állam felel értünk. Ha nem tudjuk fizetni a hitelt, akkor nem azt kell kérdezni, hogy hol a segítség. ... miért ez a kérdés egy olyan világban, ahol szinte mindenkinek megvan a +szabadsága+ arra, hogy tönkretegye a saját egészségét, életét". Az önkormányzati csődök egyik okát, a számvevőszéki vizsgálatok szerint, az európai uniós fejlesztések jelentik, mert az előfinanszírozási konstrukció és a saját erő biztosítása miatt pénz kellett volna - fejtette ki az ÁSZ elnöke a Magyar Hírlapban megjelent interjúban. Hozzátette: "elhibázták a 2007-2013-as európai uniós fejlesztésekkel kapcsolatos tervezést. Sem az állam, sem az önkormányzatok nem készültek fel arra, hogy miképpen fogják lehívni a nyolcezer milliárd forint rájuk eső részét. Az önkormányzatok ezt a problémát 20-25 éves futamidejű hitelek felvételével és kötvénykibocsátással oldották meg. A jövő évi költségvetés nagy gondossággal készült - fogalmazott Domokos László. Ezt bizonyítja - tette hozzá -, hogy a kormány már a nyáron jelezte, nem lesz tartható a háromszázalékos növekedés, tehát már akkor szembenézett ezzel a kihívással, amikor a gazdasági elemzők még 2,5-3 százalékot prognosztizáltak. Az ÁSZ elnöke az interjúban közölte: "mi a Világbank adatait vettük figyelembe, amikor szeptemberben 1,1 százalékot számoltunk ki".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.