Kultúra

Arcok a Szegedi Jazz Napokról VI.: Chad Taylor

Arcok a Szegedi Jazz Napokról VI.: Chad Taylor

2011. november 2., szerda
Arcok a Szegedi Jazz Napokról VI.: Chad Taylor

Chad Taylor a fiatal fekete-amerikai jazzdobosok egyik legtehetségesebbje. Zenész családban született 1973. március 19-én Tempében, Arizona államban. Apja zongorista volt, biztatására kezdett zenét tanulni 7 éves korában.

Első hangszere a gitár, melyhez középiskolás évei alatt vette fel az ütőhangszereket. A család 1983-tól Chicago-ban élt, ahol '87-ben, a Lane Tech High School diákjaként találkozott Matthew Lux-szal (később Isotope 217, Exploding Star Orchestra, Iron & Wine), aki rábeszélte, hogy hallgasson jazz-t és térjen át a dobfelszerelésre. Dobosként folytatta zenei tanulmányait, majd 1988 táján elkezdett a környéken játszani barátaival, akik Robert Mazurek trombitás, Jeff Parker gitáros és Eric Alexander szaxofonos voltak. 1991-ben mégis mint gitáros kapott egyetemi ösztöndíjat Illinois-ban, azonban ekkor már Steve McCall játéka volt rá nagy hatással és csak az járt a fejében, hogy minél jobb jazzdobos lehessen. 1992-ben New York-ba költözött, ahol a New School of Jazz-ben folytatta tanulmányait olyanok irányításával, mint JOE CHAMBERS, HORACE ARNOLD és PHEEROAN AKLAFF. Ezidőben főként a Tom Abbs vezette LIFE ENSEMBLE tagjaként lépett fel, de lehetősége volt jazzlegendák mellett is játszani, például JUNIOR MANCE, ARNIE LAWRENCE és LOU DONALDSON. 1997-ben költözött vissza Chicagóba, ahol Rob Mazurek és Jeff Parker társaságában megalakították a CHICAGO UNDERGROUND ENSEMBLE művészcsoportot, mellyel napjainkig különböző felállásban számos figyelemre méltó modern lemezt jegyeznek. Több lemezt készített a tavaly elhúnyt kiváló szaxofonos, az AACM-alapítók közé tartozó FRED ANDERSON triójával és a Josh Abrams vezette STICK & STONES kollektívával. 2001-ben New York-ban újra összeállt Tom Abbs bőgőssel és a multi-instrumentalista Cooper-Moore-val kiegészülve létrehozták a TRYPTYCH MYTH avantgard projektet, majd utóbbival a DIGITAL PRIMITIVES avantgard projektet. 2003-ban adta ki első szólólemezét ("Titration" - Delmark), zenészei Jemeel Moondoc, Tom Abbs, Steve Swell, Rob Mazurek, David Boykin és Avreeayl Ra, mind a moder zene kiválósága. 2006-ban MARC RIBOT hívására csatlakozott a SPIRITUAL UNITY zenekarhoz, melynek máig is tagja HENRY GRIMES mellett. MARC RIBOT zenészeként lett az amerikai modernek egyik legfelkapottabb ütőhangszerese. Játszott többek között Roscoe Mitchell, Pharoah Sanders, Derek Bailey, Ken Vandermark, Sonny Simmons, Joe McPhee, Peter Brötzman, William Parker, John Zorn, Ernest Dawkins, Leroy Jenkins, Fred Hopkins, Evan Parker, Marilyn Crispell, Charles Gayle és Malachi Favors partnereként. Sokoldalúságát bizonyitja, hogy 2008-tól szerepel az indie-rock IRON & WINE, és a SWELL SEASON folk-rock együttesekkel. Jelenleg a leggyakrabban MARC RIBOT triójával turnézik, saját zenekara a CIRCLE DOWN, melyben rajta kívül a zongorista Angelica Sanchez és a bőgős Chris Lightcap játszik. 2009-es bemutatkozó albumuk a"Cicle Down", melyet a tekintélyes Time-Out Magazin az év tíz legjobb jazzlemeze közé választott. A Marc Ribot Trio november 5.-én szombaton lép fel a Szegedi Jazz Napokon az Ifjúsági Házban. (

Forrás: privatemusic.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.