Bulvár

A szeles idő javíthat a levegő minőségén

A szeles idő javíthat a levegő minőségén

2011. november 5., szombat
A szeles idő javíthat a levegő minőségén

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban szeles idő várható az észak-nyugati országrészben, a Dél-Alföldön valamint a Duna-Tisza közén, ez ha jelentősen nem is, de némileg javíthatja a levegő minőségét.

Reisz András

, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa pénteken az MTI-vel azt közölte: az említett területeken óránként 40-45 kilométeres erősségű szélre van kilátás. Az észak-keleti országrészben viszont, - ahol az Országos Környezetegészégügyi Intézet (OKI) több településen is veszélyesnek minősítette a levegőt - előbb foltokban ködös időre, majd a jövő hét közepétől tartós ködre kell készülni. A meteorológus azt is elmondta: a jövő hét közepéig az átlagosnak megfelelően alakul a hőmérséklet. A jövő hét vége felé viszont hidegebb őszi időre kell számítani fagyos éjszakákkal és 10 Celsius-fokos maximumokkal. Havazásra belátható időn belül nem kell készülni - mondta Reisz András.

Szeged narancssárga jelzésű

Az OKI szerint több településen javult a levegő minősége. A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt jelenleg öt településen számít veszélyesnek, tizenegy településen egészségtelennek a levegő. Az OKI honlapján található legfrissebb mérési adatok alapján készült térképen piros színnel jelölték, vagyis a levegő minősége veszélyesnek számít: Putnokon, Sajószentpéteren, Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben. Ezeken a mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm felett van. A térképen narancssárga jelöléssel szerepel: Győr, Tatabánya, Esztergom, Várpalota, Székesfehérvár, Pécs, Budapest, Szeged, Kazinbarcika, Oszlár, és Hernádszurdok. Ezeken a településeken a levegő egészségtelennek számít, mivel a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van. Legutóbb Debrecenben, és Miskolcon rendelték el szombaton a szmogriadó riasztási fokozatát. Budapesten szombat óta ismét a tájékoztatási fokozat van érvényben, Salgótarjánban már ezt a szintet sem érte el a légszennyezettség mértéke, így ott visszavonták a szmogriadót. Pénteken Szegeden a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el, míg Nyíregyházán a szálló por koncentrációja már hetedik napja haladta meg a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.