Közélet

A PDSZ visszavonatná a köznevelési törvény tervezetét

A PDSZ visszavonatná a köznevelési törvény tervezetét

2011. november 22., kedd
A PDSZ visszavonatná a köznevelési törvény tervezetét

Vonják vissza a köznevelési törvény tervezetét - ezt javasolja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ); a tömörülés elnöke szerint a miniszterelnök hétfői bejelentése alapján nincs garancia arra, hogy a jogszabály megvalósításához szükséges források rendelkezésre álljanak. A szakszervezet ezért levélben fordult a frakcióvezetőkhöz és az Országgyűlés szakbizottságának elnökéhez.

Mendrey László

az MTI-nek kedden azt mondta, minden félelmük és jóslatuk valósággá vált.

Orbán Viktor

kormányfő hétfői bejelentése alapján nem látnak garanciát arra, hogy a köznevelési törvény megvalósításához szükséges 700 milliárd forint rendelkezésre áll majd. Ez az egész jogszabály sorsát megkérdőjelezi, annak ellenére, hogy a kormányfő az elfogadását személyes presztízsként kezeli - fűzte hozzá.

Hiller István

szocialista országgyűlési képviselő hétfőn a parlamentben azt kérdezte: Orbán Viktor tudja-e felelősséggel vállalni, hogy az oktatásra négy év alatt 700 milliárd forinttal növelik a forrásokat, mint ahogyan egy háttértanulmányban szerepel. Orbán Viktor válaszában elmondta: "boldog lennék, ha igennel válaszolhatnék, mert Magyarországnak szüksége lenne erre". Úgy fogalmazott: a kormány szeretne többet fordítani az oktatásra, és minden erejükkel azon lesznek. Mendrey László azt mondta, hogy ha a megfelelő financiális feltételek nélkül vágnak bele az átalakításokba, így például a fenntartóváltásba, az óriási mértékű iskolabezárásokhoz és nagy létszámú pedagóguselbocsátásokhoz vezet majd. Ez semmiképpen sem elfogadható számukra - fogalmazott. A szakszervezeti vezető szerint a közoktatás működik, ha nem is hibátlanul, de működik, és az anomáliákat lehet orvosolni. Ha viszont olyan rendszert próbálnak megvalósítani, amelyhez nincsenek meg a megfelelő eszközök, akkor az a közoktatás szétzilálását okozhatja - jegyezte meg. A kormányfő bejelentését a pedagógusok számára is óriási csalódásként értékelte, szerinte az arról szól, hogy nincs remény négy éven belül semmilyen béremelésre. A PDSZ ezért kedden levélben fordult a parlamenti pártok frakcióvezetőihez és az Országgyűlés oktatási bizottságának elnökéhez, a tömörülés azt javasolja, hogy vonják vissza a köznevelési törvény tervezetét. Megjegyezte: az a jogszabály, amelynek 100 paragrafusához mintegy 130 módosító indítvány érkezik, nem jó, generális átalakításra szorul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.