Közélet

A NIBEK átlátható, hatékony munkát fog végezni

A NIBEK átlátható, hatékony munkát fog végezni

2011. november 24., csütörtök
A NIBEK átlátható, hatékony munkát fog végezni

A Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) átlátható, hatékony munkát fog végezni, hozzájárulva Magyarország nemzetbiztonságának és közbiztonságának megóvásához - közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI-vel.

A tárca ezzel arra reagált, hogy a Jobbik és az LMP tiltakozását fejezte ki az "új titkosszolgálat" létrehozása miatt, miután a Népszava és a Népszabadság is arról írt csütörtöki számában, hogy a NIBEK az országban fellelhető minden adatállományhoz - általában közvetlen elektronikus adatkapcsolat révén - külső közreműködés nélkül, akadálytalanul hozzáférhetne majd. A BM közleménye szerint a korszerű technikák felhasználásával a NIBEK egységesíti a különböző nemzetbiztonsági és rendészeti szervek adatkezelését, gyorsítja az adatelemzéseket, és fontos feladata lesz, hogy kiszűrje az együttműködő szervek működésbeli párhuzamosságait. A központ jogszerű működését az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ellenőrzési joga biztosítja, illetve az, hogy a szerv titkos információgyűjtést nem végezhet, adatokkal nem élhet vissza. Mirkóczki Ádám, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy a NIBEK nem más, mint "a kormány egy újabb eszköze az orwelli világ építéséhez". Az ellenzéki politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a NIBEK elődje, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ csak kérelmezhette az adatkezelőktől a számára szükséges információkat - amelyet indokolt esetben meg is kapott -, addig az új szervezet az emberek adataihoz akadálytalanul hozzáférhetne. Az LMP csütörtöki közleményében arra szólította fel a kormányt, hogy ne hozzon létre újabb központi megfigyelő szervezetet. Mile Lajos és Dorosz Dávid közleményében úgy fogalmaz, hogy a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Védelmi Szolgálat után egy "újabb Nagy Testvér kezel majd hatalmas mennyiségű személyes adatot, jogállami garanciák nélkül".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.