Közélet

A Mal Zrt. a vörösiszap-katasztrófa fő felelőse

A Mal Zrt. a vörösiszap-katasztrófa fő felelőse

2011. november 11., péntek
A Mal Zrt. a vörösiszap-katasztrófa fő felelőse

Az országgyűlés vörösiszap-katasztrófát vizsgáló bizottságának jelentésében a Mal Zrt.-t teszi a katasztrófa fő felelősévé – jelentette ki a bizottság létrehozását javasló Kepli Lajos (Jobbik) Szegeden.

A jobbikos országgyűlési képviselő,

Kepli Lajos

javaslatára tavaly decemberben létrehozott vizsgálóbizottság 18 ülést tartott, ezek közül kettő kivételével mindegyik nyilvános volt. A Kepli által vezetett bizottság határozati javaslatát és jelentését a bizottság minden tagja elfogadta, kivéve a két MSZP-s képviselőt, ők ugyanis nem vettek részt az ülésen. Mint ismeretes, 2010. október negyedikén történt a katasztrófa, ami 10 ember életét követelte, 280 ember szorult egészségügyi ellátásra, közülük 100-an kórházi kezelésre. A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A vizsgálóbizottság jelentésének tartalmával kapcsolatban a jobbikos politikus Szegeden kijelentette, elsődlegesen a Mal Zrt. volt a felelős a tavaly októberi katasztrófáért. Áttételesen azonban a jogalkotó és a jogalkalmazó is felelős” – hangsúlyozta. Több olyan uniós irányelv van, amit nem megfelelően ültettek át a magyar jogrendbe, és a bányászati hulladékok kezelésének szabályai sem terjednek ki mindenre. A jelentés szerint a megengedett lúgmennyiség négy-ötszöröse volt a tározóban lévő vörösiszap tetején, s a katasztrófát egyértelműen ez okozta. Amennyiben ugyanis a cég betartja az előírásokat, akkor gátszakadás esetén sem önt el három települést a zagy. A Mal Zrt. a jogi szabályozásban található kiskapukat felhasználva az erősen maró, lúgos vörösiszapot nem veszélyes hulladékként kezelték, és az üzemet katasztrófavédelmi szempontból sem minősítették veszélyesnek. A vizsgálóbizottság által készített országgyűlési határozattervezet azt javasolja, hogy elfogadásával a parlament mondja ki: az Országgyűlés egyetért a vizsgálóbizottság végkövetkeztetésével, mely szerint az ipari katasztrófa elsődlegesen és döntően a Mal Zrt. ipari tevékenységével összefüggésben az ő felelősségi körében következett be. A felelősségben, ha nem is közvetlenül, de osztoznak a Mal Zrt. létesítését engedélyező hatóságok, továbbá az ellentmondásos szabályozást elfogadó jogalkotók, és a hatóságok működéséért felelős kormányok. Szigorúbb szabályozást is sürget a jelentés, emellett Kepli súlyos hiányosságnak tartja, hogy ezeket a tárolókat állékonysági szempontból sosem vizsgálták, így nem tudható mekkora terhelést bírnak el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.