Közélet

A Makovecz Imre tervezte makói fürdő januárban nyit

A Makovecz Imre tervezte makói fürdő januárban nyit

2011. november 9., szerda
A Makovecz Imre tervezte makói fürdő januárban nyit

Az új, Makovecz Imre tervezte makói fürdő januárban nyit, az épület a szeptemberben elhunyt Kossuth-díjas művész egyik utolsó nagy munkája.

Buzás Péter

(MSZP) polgármester a fürdőben tartott szerdai bejáráson elmondta, annak érdekében, hogy a beruházás a lehető legjobb minőségben készüljön el, az önkormányzat nem erőlteti a decemberi üzembe helyezést, csak januárban nyit a komplexum. A fürdő környékén már a tereprendezést végzik a kivitelező Keviép Zrt. munkatársai, a jövő héten pedig elkezdődik a gépészeti berendezések próbaüzeme – tudatta a politikus. Az augusztus végén az építkezésen keletkezett tűzzel kapcsolatban a polgármester elmondta, a baleset okozta kár lényegesen kisebb volt, mint amilyennek az első pillanatban látszott. Csupán a központi kupola fa tetőszerkezetének harmada sérült meg a felső részén, a hibákat azonban tökéletesen sikerült kijavítani. A fürdőben száz ember dolgozik majd, a beruházás néhány év alatt azonban további négy-hatszáz munkahelyet teremt a városban a vendéglátásban, a kereskedelemben és az idegenforgalomban – mondta Buzás Péter. Az előkészületi munkálatokkal együtt mintegy 3,6 milliárd forintos fürdőberuházáshoz a makói önkormányzat több mint másfél milliárd forintot nyert a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program pályázatán. A 12 ezer négyzetméteres alapterületű fürdőkomplexum, amely formáját meghatározzák a

Makovecz Imre

épületeire jellemző ívelt kupolák, égbetörő kecses oszlopok és a ragasztott fa tetőszerkezetek négy funkciójában és stílusában is elkülönülő részre osztható. A makói termálvizet és a Maros gyógyiszapját hasznosító gyógyászati részlegben beltéri és kültéri gyógymedence, gyógytorna-medence, súlyfürdő lesz. A mellette épülő blokkban szauna világ, gyermekmedence, étterem és öltöző várja majd a vendégeket. A fürdő látványának meghatározó eleme lesz a kör alakú fogadóépület, és a hasonló alaprajzú, toronnyal kiegészített részleg, ahol három élménymedence szolgálja majd a kikapcsolódást. A fürdőnek különleges hangulatot ad, hogy a jelentős fafelületek ellenére hatalmas üvegablakok bocsátják be a napfényt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.