Gazdaság

A kormány ötmilliárd forinttal segíti a fővárost

A kormány ötmilliárd forinttal segíti a fővárost

2011. november 26., szombat
A kormány ötmilliárd forinttal segíti a fővárost

Pénteken megjelent a kormányhatározat a fővárosnak szóló ötmilliárd forintos rendkívüli támogatásról, amelyet eheti ülésén szavazott meg a kormány - közölte a Kormányszóvivői Iroda szombaton.

Budapest főpolgármestere,

Tarlós István

(Fidesz-KDNP) szombati sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a BKV januárban csődbe megy, és veszélybe kerülhet több közlekedési beruházás - így a 4-es metró is -, ha nem változtatnak a finanszírozási rendszeren. A főpolgármester megköszönte

Orbán Viktor

miniszterelnöknek, hogy a kormány megadta a BKV-nak a kért ötmilliárd forintos támogatást. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Budapestnek "forrásteremtési lehetőségre" van szüksége: újra tárgyalni kell a közlekedési adó és a dugódíj bevezetéséről. A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a magyar kormány mindig is különös figyelmet fordított a kiemelt beruházások támogatására mind vidéken, mind a fővárosban, azonban figyelembe kell vennie a megfelelő egyensúly fenntartását. A hazai GDP legnagyobb hányadát Budapesten állítják elő, ebből következően a főváros nagyobb hányadban részesül a települési adóbevételekből. Mindezeket figyelembe véve a fővárosnak a jövőre nézve egy koncepciót kell alkotnia, hogy e bevételekből nagyobb mértékben és biztonságosabban tudja finanszírozni tömegközlekedését és egyéb közszolgáltatásait - olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.