Gazdaság

A kollektív szerződéssel gyakorolnak nyomást a munkáltatók

A kollektív szerződéssel gyakorolnak nyomást a munkáltatók

2011. november 3., csütörtök
A kollektív szerződéssel gyakorolnak nyomást a munkáltatók

A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket.

Palkovics Imre

, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta, értesüléseik szerint a BKV szakszervezeteinek a munkaadó informálisan már jelezte, hogy a kollektív szerződést újra kívánja tárgyalni, és ha bizonyos elvárásai teljesítéséről nem tud megállapodni a szakszervezetekkel, akkor felmondja. Hasonló informális jelzésre a MÁV-nál is sor került, de a hatályos szerződések áttekintését célzó informális javaslatok érkeztek a Volán-társaságok szakszervezeteihez is - mondta Palkovics Imre.

Pataky Péter

, az MSZOSZ elnöke a lapnak azt mondta, hogy a versenyszférában több cégnél már megkezdődött az új kollektív szerződések előkészítése, holott egyelőre még bizonytalan, végül hogyan is változik a törvény. Az új munka törvénykönyve (Mt.) tervezetét a múlt hét végén nyújtotta be a nemzetgazdasági tárca a parlamentnek. Az új Mt. szerint a munkáltató egyoldalúan is határozhat a béremelésekről, juttatásokról, jutalmazási rendszerről és számos egyéb, eddig többnyire kollektív szerződésekben rögzített munkafeltételről, illetve döntését egyoldalúan vissza is vonhatja. Palkovics Imre szerint "az egyoldalú döntés lehetősége drámaian korlátozza a munkavállalók részvételét az alkufolyamatban".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.