Vélemény

Vélemény: Bolond lukból…

Vélemény: Bolond lukból…

2011. október 3., hétfő
Vélemény: Bolond lukból…

Húsz, vagy tíz éve, ilyesmi szóba sem került, bár ha jól emlékszem, a szocialisták már akkor is pedzegették, hogy a 2002-es választások előkészítése lenne a népszámlálás Orbánék részéről.

A hétvégén már láttam azokat az első népszámoló biztosokat – mifelénk – (negyvenes-ötvenes, pedagógusforma hölgyek, kemény fedelű dossziéval a hónuk alatt, kaputelefonoznak), akik idejekorán igyekeztek begyűjteni az állampolgári „adatskalpjaikat”. A rólunk szóló információk begyűjtőinek most jobban kell iparkodniuk, mint 10 éve, akkor még nem volt az interneten is letudható a népszámlálás ránk vagy családtagjainkra vonatkozó része. Most meg annyiban (is) változott a helyzet, hogy nem kell a csöngetésre várni, otthon maradni, ugyanakkor a világhálón máris megjelentek, az összeírás bojkottjára – pontosabban, pontatlan adatok megadására – felhívó közösségi aktivitások, legyen szó Facebook-csoportról vagy hozzászólásokról. Ezen aktivitások szerint az államnak hazudni vagány dolognak tűnhet, büntetésre is aligha számíthat a hamis adatközlő, meg ez amolyan mostanában divatját élő „internet-ellenzéki” dolog.

A 2011-es népszámláláskor csak hülyeségeket fogok válaszolni oldal

létrehozói a „civilek az állam ellen” csoportként is definiálhatnák magukat, de valószínűbb, hogy inkább a jelenlegi kormányzattal van gondjuk, mert minden kérdés mögött a szárnyait bontogató fasizmus árnyát vélik felfedezni. Így történhet, hogy az olyan – okvetetlen – kérdésekre, mint a „miért kell megadnom, mely szakra járok?”, olyan válaszok születnek a virtuális közösségi térben, mint az „azért, mert a média szakosokat és a turisztikai menedzsereknek tanulókat külön vagonokba gyűjtik majd!” Mit lehet erre mondani? Hogy „bolond lukból bolond szél fúj”? Akár azt is, hogy most épp szépen összegyűjtik hány orvos, mérnök, óvónő, miegymás van az országban, és bizony kiszámolják, hogy húsz évre visszamenőlegesen mennyi utólagos tandíjat lehetne bezsebelni tőlük… Azt lehet látni persze, hogy húsz vagy tíz éve ilyesmi szóba sem került, bár ha jól emlékszem, a szocialisták már akkor is pedzegették, hogy a 2002-es választások előkészítése lenne a népszámlálás Orbánék részéről. Az azonban bizonyosra vehető, nem az internet használata az oka, hogy az állampolgárok hócipője teli van az állammal, illetve, hogy az ember vastagon bizalmatlan a mindenkori államhatalommal szemben, ha pedig az hogyléte felől kérdezősködik, máris egy új adónem előkészítését véli felsejleni a feltett kérdésekben. A lakosságcserék és kitelepítések, deportálások egy jó részét is bizonyára azon adatok alapján végezték anno, hogy korábban ki minek vallotta magát: vesztére. Ennyit a bizalmatlanság mibenlétének gyökereiről ebben a régióban. Egyébként is, az üldözési mániában az a jó, hogy sosem érzi magát egyedül az ember, bár az is igaz, hogy azért, mert valaki nem paranoiás, még nem biztos, hogy nem üldözik... Körülbelül itt tartunk, ilyen és hasonló beidegződések jönnek elő, ha az állam kérdez, és válaszadásra kényszerít. De a mindenkori állam (mindenütt a világon, ENSZ-ajánlással) általában tízévente kikérdezi lakosságát, szerte a világban, mert akkor legalább bizonyos kérdésekben képbe kerül. Hogy mire is jó az ilyen népszámlálás, nem is ártott volna időben (jobban) kommunikálni, ha nem is a kormány, de mondjuk az Országgyűlés részéről: teszem azt egy összpárti sajtótájékoztatón, ahol közösen elmagyarázták volna, mi, miért, merre, mennyire... De erről a hatalmon lévők megfeledkeztek, az ellenzék meg sunnyog bevallani, hogy bizony ilyen adatkérés eredményeire ők is kíváncsiak, de

az adatfelvétel a közvélemény-kutatók munkáját is pontosabbá teszi

. Érdekes, hogy bár a közvélemény-kutatásokban sem nagyon hisz a magyar, az eredményeket azért rendre számításba vesszük politikai álláspontunk kinyilvánítását megelőzőleg. Ezért is érthetetlen számomra a hamis adatok megadására buzdítás. Persze lehet azt mondani, hogy egy kétszáz fős Facebook-csoport, néhány blogbejegyzés és komment nincs hatással a nagy számok törvényére, azaz, ha kisbalták is potyognak az égből, releváns képet kaphat az állam az ország és lakosai állapotáról. Azon meg, hogy mennyire anonim a kérdőív, joggal és hosszan el lehet polemizálni, de csak azzal a megkötéssel, hogy akinek az adataira az állam szervei valóban kíváncsiak, annak az adatait bizony könnyen összegereblyézi, innen-onnan, ahová kötelezően le kell nyilatkoznunk azokat. A Facebookról meg ne is beszéljünk, mennyi időbe telik onnan összedobnia egy hozzáértőnek a személyes profilunkat, s lekövetnie, honnan jöttünk és merre mentünk a világhálón, illetve a valós világban. 1870-től nagyjából tízévente megszámoltatunk. Eben az évben immár az Európai Tanács és Európai Parlament iránymutatásai alapján, az EU összes országában azonos elvek szerint kell lakás- és népszámlálást végezni. Magyarországon ez a KSH feladata. Nekünk annyi dolgunk van ezzel, hogy ne féljünk, vállaljunk, és még véletlenül se tagadjuk meg önmagunkat, még ha nem is hiszünk mindenben, amit a politikusok mondanak. Népszámlálás mégis csak ritkában van, mint a választások, melyeken bőven módunk van politikai attitűdünk kinyilvánítására, és még csak nem is kötelező a részvételünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.