Kultúra

Unokák forgattak filmet az '56-os nagyszülőkről

Unokák forgattak filmet az '56-os nagyszülőkről

2011. október 15., szombat
Unokák forgattak filmet az '56-os nagyszülőkről

Az 1956-os forradalom 55. évfordulójára olyan dokumentumfilmeket készítettek az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium diákjai, melyekben az események közvetlen részesei, saját nagyszüleik, rokonaik, ismerőseik szólalnak meg.

Az interjúkból kiderül: milyen volt az a néhány nap azoknak, akik a házukba csapódó lövedékek elől bujkáltak, akik nem tudtak elmenni az iskolába, a munkahelyükre és nem kaptak hírt barátaikról, szeretteikről. A nézők megtudhatják, hogy milyen érzés, ha az ember barátját golyó éri, és milyen volt belesodródni az eseményekbe. A filmek rávilágítanak arra is, hogy az ismert események milyen hatással voltak egy-egy család mindennapi életére. A filmek elkészítésében, a technika használatában a szülők és idősebb testvérek is segítettek, így igazi családi történelmi lecke kerekedett az egyszerű szorgalmi feladatból - közölte

Móri Árpádné

igazgató pénteken az MTI-vel. A hetedikes és nyolcadikos tanulók nemcsak történeteket, hanem tárgyakat is gyűjtöttek, amelyek saját családjukban az 1956-os eseményekhez kötődnek. A tárgyakat bemutató tárlat az iskolában október 17-én kezdődő projekthéten nyílik, a kiállítást az érdeklődők gimnazisták vezetésével tekinthetik meg. Még sokan élnek azok közül, akik részt vettek az 1956-os események alakításában, vagy jelen voltak azokon a helyszíneken, amelyek lassan történelmivé válnak. "A XX. század második felének, a közelmúlt történelmének tanítása nem volt könnyű feladat az elmúlt évtizedekben. A történelem tanulása és tanítása a mai pörgő világban általánosságban sem könnyű. Az '56-osok - bár sokszor nem tudjuk róluk - velünk élnek, a dokumentumfilmekben megosztott történetek közel hozzák az 55 évvel ezelőtti eseményeket, a családi beszélgetések, a közös alkotófolyamat pedig élményszerűvé, és egyben sokkal hatékonyabbá teszi a tanulást" - olvasható a közleményben. Az október 17-én kezdődő ötnapos program megnyitóján

Balahó Zoltán

, a Magyar Nemzeti Múzeum főmúzeológusa mond beszédet és közreműködik Dózsa László színművész. A megnyitó után levetítik a gyerekek által készített dokumentumfilmeket és megnyílik a tárlat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.