Gazdaság

Uniós középmezőnyben a magyar lakossági energiaárak

Uniós középmezőnyben a magyar lakossági energiaárak

2011. október 27., csütörtök
Uniós középmezőnyben a magyar lakossági energiaárak

A magyar lakossági gáz- és áramdíjak az uniós középmezőnybe tartoznak - írta a Népszabadság csütörtökön a Magyar Energia Hivatal (MEH) éves jelentése alapján.

Az Eurostat 2010-es adatai szerint a bruttó gázár messze a legmagasabb Svédországban és Dániában, és a magyaroknál többet fizetnek a holland, a szlovén, a portugál és a belga polgárok is. Olcsóbb viszont a gáz Írországban, Spanyolországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Szlovákiában. A felmérésben szereplők közül messze a legkevesebbet a román polgár fizet a gázért - írta a lap. Tavaly a második fél évben minden uniós tagállam területén nőtt a tarifa, az emelkedés mértéke Magyarországon kívül Dániában, Romániában, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban volt viszonylag alacsony. Az áramárak tekintetében a legdrágább Dánia és Németország. Magyarország itt is a középmezőnybe tartozik, az itthoninál magasabb az ár Cipruson, Belgiumban, Svédországban, Írországban, Luxemburgban és Portugáliában is. Olcsóbban világítanak viszont a magyaroknál a britek, a szlovénok, a finnek és a románok. A Népszabadság megjegyzi, hogy a lakosság fizetőképességéhez viszonyított energiaár-grafikonokon Magyarország ennél jóval „előkelőbb” helyezést ért el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.