Közélet

Több városban is magas a légszennyezettség

Több városban is magas a légszennyezettség

2011. október 30., vasárnap
Több városban is magas a légszennyezettség

Több városban is magas légszennyezettségi adatokat mértek, így például Budapesten, Pécsen, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron és Nyíregyházán, utóbbi városban vasárnap elrendelték a szmogriadót.

Az idokep.hu és a legszennyezes.hu világhálós oldalakon folyamatosan frissülő adatok szerint a szállópor-koncentráció az említett városokban legalább egy mérőállomáson - 24 órás átlagot számolva - elérte a szennyezett vagy erősen szennyezett szintet. Nyíregyházán a város polgármestere vasárnaptól szmogriadót rendelt el - közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel. A légköri szálló por (PM10) átlagkoncentrációja a Széna téri mérőállomás adatai szerint csütörtökön a tájékoztatási, majd pénteken és szombaton a köbméterenkénti 100 mikrogramm riasztási küszöbértéket is meghaladta. Szombaton a város területén köbméterenként 137 mikrogrammos értékeket regisztráltak, ez jóval túllépi az egészségügyi határértéket.

Kovács Ferenc

(Fidesz-KDNP) polgármester a város területén vasárnaptól visszavonásig teljes tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely magában foglalja a kerti hulladék és az avar égetésének tilalmát is. Az önkormányzat a légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a kisgyermekeknek azt javasolta, hogy ne tartózkodjanak a szabadban. Miskolcon is növekedett az elmúlt két napban a szálló por koncentrációja, a Búza téri mérőállomáson pénteken a 24 órás átlagérték 75,64 mikrogramm volt köbméterenként, szombaton ez az adat 85,49 volt - tájékoztatta Sallai Ferenc, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs vezetője vasárnap az MTI-t. Beszámolt arról, hogy Miskolc görömbölyi városrészében - amely családi házas övezet - pénteken ez az érték nem érte el a tájékoztatási szintet, a szombati napon azonban meghaladta. Hangsúlyozta: Miskolcon egyelőre nem kellett elrendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az, hogy erre a napokban sor kerül-e, a későbbi adatok függvénye. A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.