Közélet

Mentőkkel és tűzoltókkal gyakoroltak a rendőrtanoncok + FOTÓK, VIDEÓ

Mentőkkel és tűzoltókkal gyakoroltak a rendőrtanoncok + FOTÓK, VIDEÓ

2011. október 20., csütörtök
Mentőkkel és tűzoltókkal gyakoroltak a rendőrtanoncok + FOTÓK, VIDEÓ

Gyakorlati foglalkozásokkal is egybekötött szemináriumot tartottak Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában, ahol a hallgatókat a mentőkkel, illetve a tűzoltókkal való együttműködésre okították.

A magyarországi rendészeti oktatásban egyedülálló módon Szakmai Szemináriumot tartottak a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola hallgatóinak. Ez már nem az első ilyen, gyakorlati bemutatóval egybekötött továbbképzés a hallgatóknak: a tavalyi évfolyamnak „A gépjárműcsempészet felderítési lehetőségei a schengeni külső határon” címmel tartottak szemináriumot. Idén a mentősökkel, illetve a tűzoltóság munkatársaival való együttműködés volt a foglalkozás fő témája.

Életmentés szemeteszsákkal

A szeminárium elméleti oktatással kezdődött: a jövendőbeli rendőrök itt közlekedésbiztonsági előadásokat hallgathattak, megismerkedhettek a mentősök és a tűzoltók munkaeszközeivel, módszereikkel. Elsőként

Vad Róbert

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára mutatta be a biztonsági övek fajtáit és hasznukat.

Pölhe Árpád

, a Szeged Megyei Jogú Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságának munkatársa a beszélt a tűzoltóság eszközállományáról, szervezeti felépítésükről, és a rendőrséggel való összehangolt munkájuk fontosságáról.

Túri Mihály, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezet Csongrád megyei vezető mentőtisztje az életmentő szirénások járműveit, eszközeit, illetve munkamódszereit mutatta be először elméleti szinten, majd kollégái segítségével a gyakorlatban is. Az alakulótéren egy baleset szimulációjában kellett helyt állniuk a hallgatóknak. Először az oldalsó ablakot betörve kellett közelebb jutniuk a járműben rekedt, eszméletlen sofőrhöz, majd a biztonsági övet átvágva kellett kiszabadítaniuk a képzeletbeli roncsok közül. A szerencsétlenül járt utast egy műanyag zsák jelképezte, ezt kellett a tanulóknak kivágniuk többféle, az állományban nem rendszeresített eszközzel: bicskával, ollóval, papírvágó késsel. A műveletet fél perctől alig négy másodpercig változatos idő alatt teljesítették az önként jelentkezők, a zsákot azonban (ami szintén a teljesítés kritériuma volt) egyik sem sértette fel. Egy másik hallgatón ezután a kiemelés és a biztonságba helyezés helyes módszerét mutatták be: merevítőkkel, hevederekkel tartották a balesetet szenvedett pozícióban, majd vákuum matracba fektették, ami valamelyest megkímélte a fájdalomtól és a további sérülésektől. Főként a nyak egyenesen tartása volt a hangsúlyos, hiszen a gerinc, illetve a csigolyák sérülése után után visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat a legkisebb rossz mozdulat is. A tanulók így hasznos tippeket kaphattak az éles helyzetekre, a hevederekbe tekert, rögzítőkkel lekötözött önként jelentkező pedig biztosan nem fog száguldozni a közeljövőben.

Összehangolt szirénák

"Az egyébként hagyományosan jól működő társszervi rendszeren belül meg kellene újítani azokat a kapcsolatokat, melyek az elsősegély-nyújtás oktatását végeznék el az állományon belül. Fontos, hogy nem csak közlekedési baleseteknél, hanem minden olyan eseménynél, amelyek sérüléssel járnak, és esetleg rendőri intézkedést igényelnek, a járőr is rendelkezzen azokkal az ismeretekkel, melyen a közvetlen életveszély elhárítására alkalmasak" - árulta el portálunknak Túri Mihály, hozzátéve: elsősegély-ismeretekből, az újraélesztés, vagy a közvetlen segítségnyújtás alapjaiból a magyar lakosság igen gyengére vizsgázna. "Míg egy Európai Uniós átlag mérték meghaladja a hatvan százalékot, addig hazánkban a felnőtt lakosságot nagyjából 1-2% rendelkezik elégséges elsősegélynyújtó ismeretekkel. Ennek több oka is van, természetesen anyagi is, ez azonban nem magyarázza az ilyen mértékű lemaradást. Sokkal inkább szervezésbeli, és bizonyos szinten törvényalkotási korlátai vannak. Az elsősegélynyújtás oktatása jelenleg Magyarországon elég mostoha, ezért is fontosak az ilyen jellegű foglalkozások, ahol a hallgatók elleshetnek pár hasznos fogást" - tette hozzá a mentőtiszt. A hallgatók ezután a tűzoltóság felszereléseit is megnézhették, kézbe vehették. A tűzoltók elmagyarázták, hogy mit mire használnak, az egyik gépet még el is indították nekik. "A rendőrség a mentőkkel és a tűzoltókkal összehangolva kell, hogy végezze a munkáját egy-egy baleset helyszínén. Sokszor mi érkezünk oda először, így az első lépéseket nekünk kell megtennünk. Egy kicsit az éles helyzetet is tudjuk szimulálni ez a foglalkozás során, így mindenképpen hasznos, tapasztalatot meríthet belőle mindenki" - mondta Fődi Péter hallgató, a tanulók 2. szakaszának parancsnoka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.