Közélet

Százhat egyéni választókerületet javasol a Fidesz-KDNP

Százhat egyéni választókerületet javasol a Fidesz-KDNP

2011. október 10., hétfő
Százhat egyéni választókerületet javasol a Fidesz-KDNP

A Fidesz támogatta, az MSZP bírálta, a Jobbik pedig részben elfogadhatónak tartotta a Fidesz-KDNP új választási rendszerről szóló javaslatát hétfőn az alkotmányügyi bizottság ülésén, ahol Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ismertette a Fidesz-KDNP választási rendszerről szóló koncepcióját.

A frakcióvezető bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP százhat egyéni országgyűlési választókerületet és kilencvennégy, országos listáról megszerezhető parlamenti mandátumot javasol. A Fidesz frakciója támogatja az új választási rendszerről szóló javaslatot - jelentette ki

Vitányi István

az előterjesztésre adott reakciójában. A fideszes képviselő kiemelte: a javaslat kiküszöböli az eddigi aránytalanságokat, valamint rendezi a határon túli magyar állampolgárok és a kisebbségek választójogának kérdését.

Gyüre Csaba

, a Jobbik képviselője azt mondta, pártja egyetért a javaslat 11 kérdésfelvetésével, a Jobbik szerint is ezek a legfontosabb pontok, amelyeket rendezni kell. Egyetértett azzal is, hogy a választási rendszer egyfordulós, kétszavazatos, és töredékszavazatokat visszaszámláló legyen. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a javaslat az egyéni választókerületek magas száma miatt aránytalanságot eredményez majd. Szerinte ha a kormánykoalíció meg tudná őrizni a jelenlegi támogatottságát, akkor a 106 egyéni választókörzet "hatalmas mértékű" mandátumtöbbletet jelentene a Fidesz-KDNP-nek egy következő választáson. A Jobbikos politikus 5 százalékos helyett 4 százalékos bejutási küszöböt javasolt, valamint megszüntetné az ajánlószelvények rendszerét azon pártok számára, amelyek az előző választások legalább egy százalékos eredményt értek el. Gyüre Csaba egyetértett a határon túli magyarok szavazati jogának megadásával, de nem tartotta megfelelőnek a töredékszavazatok számítását. Az MSZP-s

Lamperth Mónika

szerint a Fidesz azt gondolja, hogy ezzel a törvénnyel "be tudja betonozni a hatalmát", de ha a kormánykoalíció folytatja "ámokfutásszerű kormányzást" akkor a választók le fogják váltani a Fideszt-KDNP-t, bármilyen látszólag nekik kedvező törvényt is próbálnak áterőltetni. A szocialista politikus a választási rendszer arányosságát tartotta a legfontosabbnak, szerinte egy új törvényben a mostaninál is sokkal pontosabban kellene kifejeződnie a választópolgárok akaratának, a Fidesz javaslata viszont véleménye szerint aránytalanabb mint a mostani rendszer. Hangsúlyozta: a szocialista párt a határon túli magyarok közül csak a magyarországi lakóhellyel rendelkezők számára adna választójogot, vagyis azoknak, akik viselik döntésük következményeit. Az LMP képviselője nem vett részt az alkotmányügyi bizottság vitájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.