Közélet

Szávay határozottabb nemzet- és külpolitikát vár a kormánytól

Szávay határozottabb nemzet- és külpolitikát vár a kormánytól

2011. október 5., szerda
Szávay határozottabb nemzet- és külpolitikát vár a kormánytól

Szegedre látogatott szerda délután Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki megalkuvó diplomácia, becsődölt nemzetpolitika címmel tartott fórumot, s beszélt a kormány hibás külpolitikájáról.

A radikális párt politikusa a fórum előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország elhibázott irányban halad határain belül és kívül. Idehaza – véli a képviselő – szolgai módon történik az államadósságunk visszafizetése, saját állampolgáraink sarcolásával. "Az elhibázott gazdaságpolitika oka a tapasztalható elszegényedés, ezt pedig egy elhibázott adópolitika fokozza. Az egykulcsos adórendszer bedőlni látszik" – fogalmazott, hozzátéve, hogy e belső folyamatokat "gyenge és gyáva" külpolitika kíséri. "Azonkívül, hogy a könnyített kettős állampolgárság elnyerését megteremtette a kormány, teljesen magára hagyja a külhoni magyarokat. Az anyaországtól kapott támogatásuk semmit sem nőtt, az ország büdzséjének alig 0,1 százalékát fordítja rájuk. Sőt a határon túli felsőoktatás támogatását is visszavonta a kormányzat, ahogy a külhoni magyarokat támogató szervezetek számára létrejött Bethlen Gábor-alap is becsődölt. A nem éppen határon túli magyarság segítéséről elhíresült MSZP-SZDSZ kormányzat idejében átláthatóbb, gördülékenyebb volt e támogatási struktúra" – szögezte le Szávay. A jobbikos politikus a tehetetlen, erőtlen diplomáciáról is beszélt. Szerinte a

Kovács László

idejében elhíresült "merjünk kicsik lenni" attitűd folytatódik tovább. "Tucatjával lehet hallani üldözésekről, megkülönböztetésekről Felvidéktől, Kárpátalján át Erdélyen keresztül egészen Délvidékig, de a kormány csendben hallgat. Egyedül most emelte fel a szavát

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes, mikor a szerb kormány egy olyan kárpótlási törvényt fogadott el, melyből kollektív bűnösség alapján kizárta a magyarokat és a németeket. Azt mondta a KDNP-s politikus, el kell gondolkozni azon, hogy ezek után Szerbia alkalmas-e az EU-tagságra. Ilyen határozott megnyilvánulásokra többször lett volna szükség" – hangoztatta Szávay, aki hozzátette, hogy egy-egy új uniós tag felvételének megakadályozására elég egyetlen államnak a vétója is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.