Közélet

Schmitt: a visegrádi négyek hozzászoktak a takarékossághoz

Schmitt: a visegrádi négyek hozzászoktak a takarékossághoz

2011. október 8., szombat
Schmitt: a visegrádi négyek hozzászoktak a takarékossághoz

A visegrádi együttműködés országait kevésbé érintette a gazdasági válság, mint több nagy nyugat-európai államot, mert a közép-kelet-európai térségben élők hozzászoktak a takarékossághoz - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szombaton Visegrádon a V4-országok - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - államfői tanácskozásának szünetében.

Schmitt Pál

újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: ebben a régióban "mi megszoktuk a takarékosságot, megszoktuk a nadrágszíj eggyel beljebb való húzását és azt, hogy a közös célok elérése érdekében egyéni áldozatokat kell vállalni." Az államfő kifejtette: a V4-országok térségét így kevésbé érintette a gazdasági válság, mint stabil, erős, nagyobb európai országokat, amelyek már az euróövezet tagjai. Nem csak Görögországról van szó, a válság leküzdéséért komoly erőfeszítéseket kell tenni szinte minden nyugat-európai országban - mondta Schmitt Pál. A négy visegrádi ország gazdasági helyzete és ereje eltérő, a V4 csoport tagjai azonban nem súlyoznak egymás között, az együttműködésben "négy egyenrangú, egyenlő jogú, baráti ország" vesz részt, amelyek a kapcsolatok erősítésére koncentrálnak - hangsúlyozta a köztársasági elnök. A szombati visegrádi találkozón az államfők áttekintik és értékelik a V4 elmúlt 20 évét, és megtárgyalják a következő időszak kérdéseit, köztük a régió energiaellátásának kihívásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.