Gazdaság

Recesszióba fordul a magyar gazdaság

Recesszióba fordul a magyar gazdaság

2011. október 5., szerda
Recesszióba fordul a magyar gazdaság

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint recesszióba fordul a magyar gazdaság, mert bár az export képes növekedésre, de a beruházás nem emelkedik, a fogyasztás pedig csökken 2012-ben - erről Akar László, a GKI alelnöke beszélt szerdán Salgótarjánban.

Akar László

a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett rendezvényen elmondta: a magyar gazdaság képes növekedni, sőt jövőre valószínűleg ez még emelkedik is a Mercedes beruházás belépése miatt, az idei 7 után jövőre 8 százalékos a GKI előrejelzése. Az alelnök úgy fogalmazott, hogy az export tulajdonképpen az egyetlen dinamizáló erő a magyar gazdaság számára idén is meg jövőre is. A gazdasági növekedés gyengülését a beruházások stagnálása és a fogyasztás csökkenése okozza a közgazdász szerint, a GKI 2012-re a GDP egy százalékos csökkenésével számol, szemben azzal, hogy a kormány 1,5 százalékos emelkedést mond. Akar László elmondta: az elemzők nagyjából egyetértenek abban, hogy az export húzni fog, a kormányon kívül pedig senki nem számít a beruházások növekedésére. Kevesebb hitel lesz, mint az előző évben, a különadók miatt a külföldiek és a magyarok is más helyszíneket választanak a befektetéseikhez, a magyar vállalkozásoknak pedig nem marad elég forrásuk a bérköltségek emelkedése miatt - mondta. A fogyasztás várható megítélésében különböznek az elemzői vélemények, a GKI 3 százalékos fogyasztáscsökkenést prognosztizál a jövő évre, a kevésbé pesszimisták 1-1,5 százalékot mondanak. Akar László az okok között nevezte meg a személyi jövedelemadó bejelentett változását, az adójóváírás megszüntetését, ami sok pénzt von el nagyon sokaktól, a reáljövedelmek a zrt. számításai szerint 1,5-2 százalék körüli mértékben mérséklődnek. A másik ok, hogy aki nem tudja végtörleszteni devizahitelét, annak jóval nagyobbak lesznek a törlesztései, aki pedig vállalja, az valószínűleg annyira eladósodik, hogy ez nem csak a jövő évi fogyasztására fog kihatni. Az alelnök hozzátette: senki nem tudja ma megmondani, hogy melyik csoportba hányan tartoznak majd. Akar László úgy összegzett: ha a beruházás nem nő, a fogyasztás csökken, valamennyi exportnövekmény ugyan van, ebből csak az tud kijönni, hogy a GDP csökken. A GKI inflációs várakozása kicsit nagyobb, mint a kormányé, 4,8 százalék körüli. A közgazdász szerint a magyar gazdaság kilátásai hasonlóak a 2012 utáni egy-két évben is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.