Kultúra

Október hatodika üzenete

Október hatodika üzenete

2011. október 6., csütörtök
Október hatodika üzenete

Az aradi vértanúk példaadása elsősorban a hazaszeretet, az összefogás és az igaz ügybe vetett töretlen hit fontosságára mutat rá.

Az Aradon kivégzettek együtt harcoltak a szabad és független Magyarországért társadalmi, nyelvi, illetve vallási különbözőségeik ellenére.

Aulich Lajos, Lahner György

és gróf

Leiningen-Westerburg Károly

német,

Kiss Ernő

és

Lázár Vilmos

örmény,

Damjanich János

szerb,

Knézich Károly

horvát, lovag

Poeltenberg Ernő

osztrák, gróf

Dessewffy Arisztid

,

Nagysándor József, Schweidel József, Török Ignác

és gróf

Vécsey Károly

pedig magyar származású volt. Az 1848/49-es szabadságharc leverése után kegyetlen osztrák megtorlás következett, melynek a korabeli Európát is megrázó eseményei voltak az október hatodikai kivégzések. Aradon a szabadságharc magyar honvédségének tábornokai és főtisztjei közül végeztek ki tizenhármat, s ugyanezen a napon lőtte agyon a kivégzőosztag Pesten az első felelős magyar kormány miniszterelnökét, gróf

Batthyány Lajost.

Később a magyar függetlenségi mozgalomnak jelképes dátuma lett október hatodika, hiszen nemcsak az aradi vértanúkra emlékeztek ezen a napon, hanem a szabadságharc valamennyi résztvevőjére, akik életüket adták a magyar függetlenségért. „Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a honszabadság Istenének legjobb áldásaival az örökkévalóságon keresztül; engem, ki nem borulhatok le a magyar Golgota porába, engem október hatodika térdeimre borulva fog hontalanságom remete lakában látni, amint az engem kitagadott Haza felé nyújtva agg karjaimat a hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, ’s a magasztos példáért, melyet az utódoknak adtanak…” – Kossuth Lajos fogalmazott így a tizenhármakról.

Az aradi 13-ak utolsó mondatai...

A köztudatban sokáig éltek hiteles gondolatokként a vértanúk kivégzésükkor elmondott szavai, holott a kivégzés napján készített feljegyzések arról szóltak, hogy némán mentek hóhéraik elé a vértanúk. Az alábbi mondatok a 19. század vége körül íródhattak. Leiningen-Westerburg Károly: A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját. Damjanich János: Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt. Török Ignác: Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam. Aulich Lajos: Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot. Vécsey Károly: Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt. Lázár Vilmos: Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek. Dessewffy Arisztid: Tegnap hősök kellettek, ma mártírok... Így parancsolja ezt hazám szolgálata. Nagy-Sándor József: De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett. Knézich Károly: Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat. Schweidel József: A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot. Kiss Ernő: Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük. Láhner György: Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom. Poeltenberg Ernő: Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.