Gazdaság

Növényvédelem határtalanul Vásárhelytől Újvidékig

Növényvédelem határtalanul Vásárhelytől Újvidékig

2011. október 3., hétfő
Növényvédelem határtalanul Vásárhelytől Újvidékig

A szerb sajtó élénk érdeklődése mellett pénteken tartotta zárókonferenciáját Újvidéken a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara és az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara közös projektje.

A két intézmény szervezésében, a Határon Átnyúló Együttműködési Program (IPA) keretében 120 gazdálkodó, több csoportban négy vajdasági városban magyar és szerb nyelven növényvédelmi tanfolyamot hallgatott, az Európai Unió által meghatározott vegyszerezési normákról, eljárási módozatokról, technológiákról, előírásokról. A szeptember 30-án Újvidéken tartott sajtótájékoztatón, jelen volt mindkét kar dékánja. Professzor

Milan Krajinovic

, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kar dékánja a sajtó képviselőinek elmondta, számukra azért volt fontos a tanfolyam, mert Szerbia közelgő EU-s csatlakozása az agrár felsőoktatásban is jelentős változást fog hozni, hiszen a korszerű technológiák, jelen esetben az uniós szabályrendszerrel harmonizáló növényvédelem, a kártevők elleni vegyszeres eljárások és gyakorlat beépül a tananyagba. A sajtótájékoztatón

Bodnár Károly,

a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar dékánja szerint nagyon jó az együttműködési készség a két kar között. Reményét fejezte ki, hogy további közös projektek jöhetnek majd létre. A projekt részeként készült magyar és szerb nyelven egy 300 oldalas reprezentatív könyv, amely összefoglalja a növényvédelemmel, a kártevők elleni védekezés, a mérgező vegyszerek használatával kapcsolatos ismereteket, valamint tartalmazza a már meglévő szerb előírásokat és az Európai Unió növényvédelmi direktíváit. A záró konferencián a négy vajdasági településen, Szabadkán, Zentán, Temerinben és Bácskatopolyán tartott előadássorozat résztvevőinek, a magyar és szerb gazdálkodóknak a két kar dékánja ünnepélyes keretek között átnyújtotta a tanfolyam elvégzését igazoló okmányt, amely lépéselőnyt jelent a piacra jutásban és a megtermelt mezőgazdasági termények értékesítésében. A rövid előadások és az oklevelek átadása után fogadással zárult a két egyetem projektjének zárókonferenciája.

Forrás: Vásárhelyi Hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.