Gazdaság

November 2-ig kell elszámolni az szja 1%-ával

November 2-ig kell elszámolni az szja 1%-ával

2011. október 24., hétfő
November 2-ig kell elszámolni az szja 1%-ával

Azoknak a civil kedvezményezetteknek, amelyek 2010-ben 1 százalékos támogatásban részesültek, november 2-ig kell benyújtaniuk az összeg felhasználásáról szóló közleményt - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfői közleményében ismerteti: mivel a civil kedvezményezetteknek a 2008. rendelkező évtől kell elektronikus közleményben elszámolniuk a részükre kiutalt szja 1 százalékának felhasználásáról, nemcsak azoknak a civil szervezeteknek kell benyújtaniuk a 10KOZ közleményt, amelyek 2010-ben részesültek 1 százalékos összegben, hanem azoknak is, amelyek a 2009-ben tartalékolt összeget 2011-ben felhasználták, vagy tovább kívánják tartalékolni. A közleményt kizárólag elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül lehet elküldeni az adóhatóságnak, s az adatoknak nem csupán összegszerűen kell szerepelniük benne, hanem az 1 százalékos összeg felhasználásának módját szövegesen is ismertetni kell. Azt a civil kedvezményezettet, amely nem nyújtja be a közleményt, vagy hibás adatokat közöl benne, az adóhatóság először felszólítja a közlemény pótlására, ha pedig ennek nem tesz eleget, a NAV határozattal egy évre kizárja az 1 százalékos felajánlásokból történő részesedésből. A 10KOZ közlemény benyújtását elmulasztó, vagy azt hibás adattartalommal benyújtó civil szervezeteket ezen túl 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja az adóhatóság. További részletes információkat

a NAV internetes honlapján

lehet találni. Az idén az érvényes szja 1+1 százalékos nyilatkozatokban 15,44 milliárd forintról rendelkeztek az adózók, ebből 8,967 milliárd forintot a civil szervezeteknek ajánlottak fel (58 százalék), 4,978 milliárdot az egyházaknak (32,2 százalék), 1,509 milliárd forintot pedig a kiemelt költségvetési előirányzatnak (9,8 százalék). A civil szervezetek közül a legnagyobb összeget, 6,697 milliárd forintot az idén is az alapítványok kapják. A társadalmi szervezetek összesen 1,948 milliárd, a közalapítványok közel 201 millió, a felsőoktatási intézmények összesen közel 22,6 millió, a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, alkotó- vagy előadóművészeti tevékenységet folytató szervezetek pedig összesen 73,5 millió forinthoz juthatnak. A Magyar Kármentő Alap javára 68 nyilatkozatban 434 ezer forintot ajánlottak fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.