Közélet

Munkabéke nélkül nincs társadalmi béke

Munkabéke nélkül nincs társadalmi béke

2011. október 13., csütörtök
Munkabéke nélkül nincs társadalmi béke

A jelenlegi legnagyobb probléma a párbeszéd, az egyeztetés hiánya a kormány és a szakszervezetek között - mondta a csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke.

"Kedden ülésezett a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, ennek már most sok tanulsága van. Több, közembert érintő téma is szóba került: a fizetések, a nyugdíjak, illetve a rokkant nyugdíjak változásai, illetve összességében a Munka Törvénykönyvének a tervezett módosításai is nyugtalanságra adnak okot" - magyarázta

Kozma József

, az MSZP-Összefogás Szegedért önkormányzati képviselője, aki a rendezvényre vendége

Varga Lászlót

, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnökét invitálta lakossági fórumra. "A félreértések elkerülése végett nem egy politikai színt képviselek: a napokban találkoztam az LMP frakcióvezetőjével és néhány országgyűlési képviselőjével, de pár hete egyeztettem a Jobbik képviselőivel is. Egy szakszervezeti vezetőnek mindenkivel szót kell váltani, hogy elmondhassa mindazt, amit képviselt" - magyarázta Varga László aki elsősorban ezt a kommunikációt szeretné működőképesebbé tenni a kormánnyal is. Az elnök aláhúzta: a 29 szakszervezet a központi költségvetésből fizetést kapó összes ember érdekeit képviseli. "Pedagógusok, egészségügyi dolgozók mellett több, mint húszezer művészünk van, sokan közismert emberek, színészek, zenészek. Ez is azt mutatja, hogy nem hagyományos értelemben vett szakszervezet vagyunk, hiszen a munka világát sokan még mindig hajlamosak a fizikai munka világára leszűkíteni. A jelen állás azt segíti elő, hogy nem megfelelő előképzettséggel rendelkező betanított munkások kerüljenek a munkaerőpiacra. Átalakítják a szakképzések rendszerét, átalakítják a felsőoktatás struktúráját - és ezt nem a hozzáférés struktúrájának kibővítése végett, hanem a szűkítés, spórolás az irányadó elv." Varga László szerint a szakszervezetek a munka törvénykönyvére tervezett változtatást az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének, a genfi székhelyű ILO-nak is továbbították levélben, akik vizsgálják az itthoni körülmények törvényességét. "Ha a párbeszéd meg sem születik, akkor azt valamilyen módon ki kell kényszeríteni. Ilyen lehet a demonstráció, vagy - amit a szervezet mindenképpen szeretne elkerülni - a munkabeszüntetések eszköze. Az a fő, hogy tárgyalásra bírjuk a kormányt, és meghallgassák a mi oldalunkat is. Az érdekkülönbségek konszenzusát kialakítva olyan megállapodásra kell, hogy jussunk, hogy megőrizhető legyen a munka világában a szociális béke, mert ez a társadalmi béke alapja is egyben. A legnagyobb probléma jelenleg az, hogy nincs kivel szót váltani erről.

Illyés Gyula

Bartók című versében úgy fogalmazott: ki szépen kimondja a rettenetet, azzal föl is oldja. Ha a gondokról tudunk beszélni, akkor már elindultunk a megoldásuk felé" - mondta a SZEF elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.