Egyetem

Mi a baj a geotermiával?

Mi a baj a geotermiával?

2011. október 3., hétfő
Mi a baj a geotermiával?

Magyarország fűtési hőigényének mintegy 20 százaléka kiváltható lenne környezetbarát energiával, a geotermiával – hangzott el Szanyi Jánostól, az Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék oktatójáról pénteken az Energia Szabadegyetem következő előadásán.

Nem újdonság: a fosszilis energiahordozók beszerzési anomáliái, világpiaci áruk alakulása, valamint Magyarország energiaellátási kiszolgáltatottsága szükségessé teszi az alternatív, helyi energiaforrások hasznosítását. Azt is rég tudjuk, hogy hazánk kiemelkedő geotermikus adottságokkal rendelkezik, szinte úszunk egy nagy geotermikus tengeren. Mégis, mi a baj a geotermikus energiával? „A legnagyobb gond a kiszámíthatatlanság, ami mind a jogi, mind a gazdasági környezetre érvényes. A kettő közül főleg a jogi környezet függ tőlünk, de az elmúlt tíz évben nem sikerült megnyugtatóan rendezni a viszonyokat” – mondta el portálunknak az előadó. A többi megújuló energiához képest a geotermia leginkább a kihasználás fejlődési ütemében különbözik. Az elektromos áram előállítása szempontjából nagyon költséges beruházásról van szó, márpedig a világ most a fűtés-hűtéssel szemben egyre inkább ezt helyezi előtérbe. Amíg a geotermia a javított hatékonyságú rendszerekkel való áram-előállításban nem tud előrébb lépni, addig hátrányban lesz a többi megújulóval szemben – magyarázta

Szanyi János

. És örök probléma a pénz. A kezdeti beruházás költsége a geotermikus energiánál lényegesen nagyobb, komoly kezdeti tőkét igényel, viszont általában az üzemeltetése sokkal olcsóbb. Fűtés-hűtésben a hagyományos energiahordozók 20-25 százalékát tudná kiváltani Magyarországon, akár 10-15 éven belül – sorolta a számokat a szakember. Gyakori kérdés szokott lenni az elhasznált víz visszaszivattyúzása is. Szanyi János elmondta, a visszasajtolás nagy körültekintést igényel, de nem megoldhatatlan. Ugyanakkor ennek is van egy komoly kezdeti beruházásigénye, és ez a fő indok, hogy sokan idegenkednek tőle. A visszasajtolt víz azután ismét felmelegszik, és újra használható.

A geotermikus energia jövője nagyban függ attól, hogy milyen szabályozókat alkotnak. Most úgy tűnik, a napelemeket komolyan fogják preferálni a geotermiával szemben. (Pedig a napelem messze a legkörnyezetszennyezőbb az alternatív energiaforrások közül…) A készletekben ugyanakkor a geotermia magasan vezet. „Nem mondom, hogy mindenhol geotermikus energiát kell alkalmazni, csak ott, ahol az a leggazdaságosabb – Magyarországon pedig nagyon sok helyen van így. Fel kell vállalni a versenyt az összes megújulóval, és meg kell nézni, hogy hol, melyik a legolcsóbb” – fejtegette Szanyi János. Az előadó portálunknak azt is elmondta, az elmúlt években ugyan látható fejlődés, de az elmozdulás inkább szavakban nyilvánul meg, és sokkal kisebb fokú, mint az összes többi megújuló energiaforrás esetében. Miért? „A geológiához sokan nem értenek, azt hiszik, nagy a kockázat. A kutat jól meg kell csinálni, jól kell tudni működtetni – ezért sokszor sokkal misztikusabbnak és kockázatosabbnak látják a geotermikus energiát más megoldásoknál, pedig egy jól előkészített projektnél nem lehet fennakadás” – összegzett a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.