Gazdaság

Megháromszorozódhat a környezetvédelmi termékdíj

Megháromszorozódhat a környezetvédelmi termékdíj

2011. október 8., szombat
Megháromszorozódhat a környezetvédelmi termékdíj

Költségeik komoly növekedésével kell számolniuk a kereskedelmi csomagolást használóknak, a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításának terve ugyanis háromszoros termékdíj-növelést irányoz elő, elsősorban a kereskedelmi csomagolásoknál - írta a Népszabadság szombaton, a birtokába jutott törvénytervezetre hivatkozva.

A lap szerint a különféle műanyagoknál - ide tartoznak a nem lebomló PET-es palackok - az eddigi kilogrammonként 56 forintról 150 forintra nőne a termékdíj, az üvegeknél 7 forintról 20-ra, a fém csomagolóanyagok esetében pedig - javarészt ide sorolandók a sörösdobozok - 286-ról 350 forintra. A műanyag bevásárlószatyrok kilogrammja után 1300-ról 1500 forintra nőne a díj, a legnagyobb emelés pedig a rádiótelefonoknál lenne: a jelenlegi 100 forintról 500-ra növelnék a közterhet - írta a Népszabadság. A szakmai szövetségek egyelőre nem kívánták kommentálni a lap értesüléseit. A Népszabadság szerint a tervezet arról semmit nem tartalmaz, hogy a díjtételek szigorítását milyen más, az adófizetést mérséklő feltételekbe csomagolja a törvényhozó. Jelenleg a gyártó mentesül a környezetvédelmi termékdíj megfizetése alól, ha teljesít egy bizonyos visszagyűjtési és újrahasznosítási kvótát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.