Közélet

Még nem dőlt el az iskolák államosításának időpontja

Még nem dőlt el az iskolák államosításának időpontja

2011. október 27., csütörtök
Még nem dőlt el az iskolák államosításának időpontja

Vannak olyan kormányzati elképzelések, hogy 2013 januárjához képest fél évvel előre hozzák a járási hivatalok megalakítását, csak így lenne lehetséges ugyanis, hogy a települési önkormányzatok által fenntartott oktatási intézményeket már a 2012-es őszi tanévkezdésre átadják az államnak - írta a Népszabadság csütörtökön.

A lap kormányzati körökből úgy értesült, hogy

Naszvadi György

, a nemzetgazdasági tárca költségvetésért felelős államtitkára erről már konzultált

Orbán Viktor

miniszterelnökkel nemrégiben. Noha

Hoffmann Rózsa

KDNP-s oktatási államtitkár a Népszabadság munkatársának kérdésére határozottan közölte, hogy 2012 januárjától a megyei közgyűlések által fenntartott, jövő év szeptemberétől pedig az önkormányzati iskolák is generálisan állami fenntartásúak lesznek, az egyik meghatározó fideszes vezető a lapnak azt mondta: a Fidesz–KDNP-frakciószövetség zárt ülésén

Révész Máriusz

erre vonatkozó kérdésére Orbán Viktor azt mondta: erről még nincs végleges döntés”. A 2012-es költségvetési javaslat nem biztosít az iskolák átvételére forrást, ráadásul az önkormányzati rendszer átalakítását célzó tervezet sem beszél a települési önkormányzatok intézményfenntartásáról az oktatást illetően, ez a bizonytalanság viszont megnehezíti a polgármesterek dolgát, nehezen tudnak tervezni a jövő évre - írta a lap. A Népszabadság szerint kérdés az is, hogy ha a 2012-es őszi államosítási terv valósul meg, készen állnak-e az oktatási intézmények átvételére és működtetésére a megyei kormányhivatalok. Ha az lesz a parancs, hogy a járások álljanak fel fél évvel korábban, azaz jövő nyáron, akkor fel fognak állni” - reagált a lap felvetésére egy magas rangú tisztviselő a közigazgatási tárca részéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.