Közélet

Még módosíthatják a szerb kárpótlási törvényt

Még módosíthatják a szerb kárpótlási törvényt

2011. október 12., szerda
Még módosíthatják a szerb kárpótlási törvényt

A vajdasági parlament elnöke úgy látja, még van rá remény, hogy módosítják a szerbiai kárpótlási törvényt, amelynek elfogadása miatt élénken tiltakoztak a vajdasági magyar politikai vezetők és a magyar kormány.

Egeresi Sándor

erről szerdán Budapesten beszélt, a nyugat-balkáni országok parlamenti elnökeinek konferenciáján, amelyen megfigyelőként vett részt. Még vannak lehetőségek, a szerb alkotmánybírósághoz lehet fordulni, "még mindig látok rá esélyt, hogy módosítják, esetleg visszavonják" a vitatott törvényt - mondta az MTI-nek a vajdasági parlament elnöke, miután tárgyalt

Kövér Lászlóval

, az Országgyűlés elnökével. Egeresi Sándor emlékeztetett, hogy a vajdasági parlament 2003-ban egyhangúlag fogadott el határozatot a kollektív bűnösség eltörléséről. A szerbiai kárpótlási törvény figyelmen kívül hagyja ezt, "gyakorlatilag kollektív bűnössé nyilvánítja" a vajdasági magyar közösséget - mondta. A szerb parlamentben nemrég elfogadott kárpótlási törvény kimondja, hogy nem tarthatnak igényt kárpótlásra azok, akik tagjai voltak a Szerbiát a II. világháborúban megszálló erőknek, valamint az ő leszármazottaik sem. A törvény elfogadása után bekérették a Külügyminisztériumba a budapesti szerb nagykövetet. A legerősebb vajdasági magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség jelezte, alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

Németh Zsolt

külügyi államtitkár kedden kijelentette: ha Belgrád nem módosítja a törvényt, Magyarország vétót emelhet decemberben Brüsszelben, amikor a tagállami kormányokat képviselő Tanács dönt arról, Szerbia megkapja-e a hivatalos EU-tagjelölti státust. E státus megszerzése Belgrád egyik legfontosabb külpolitikai célja. Egeresi Sándor megjegyezte: nyitva kell hagyni a magyar-szerb államközi párbeszéd lehetőségét. "Magyarország nyitott a párbeszédre, bízom benne, hogy szerb oldalról is meglesz ez a készség" - mondta az MTI-nek a vajdasági magyar parlament elnöke a konferencián. A tanácskozásnak két fő témája volt, a nyugat-balkáni országok EU-integrációjának kilátásai és a térségi együttműködés biztonsági vonatkozásai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.