Közélet

Már csengetett az első PESA-villamos + VIDEÓ, FOTÓK

Már csengetett az első PESA-villamos + VIDEÓ, FOTÓK

2011. október 5., szerda
Már csengetett az első PESA-villamos + VIDEÓ, FOTÓK

A gyártó cég ünnepélyes keretek között adta át Szegednek az első PESA-villamost, melyekből az elektromos tömegközlekedés-fejlesztési projekt keretében vásárolt kilenc darabot az önkormányzat.

Az elektromos tömegközlekedés-fejlesztési nagyprojekt részeként Szeged városa 9 új, alacsonypadlós járműből álló villamosflottát vásárolt. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Közlekedési Kft. Az új SWING Szeged villamos járművet

Jerzy Berg

, a PESA Bydgoszcz SA marketingigazgatója ünnepélyes keretek között adta át

Botka Lászlónak

, Szeged Megyei Jogú Város polgármesterének. Botka László kiemelte, hogy 103 éve közlekednek a szegediek villamossal, ezért is volt fontos, hogy az elektromos tömegközlekedés – amely a polgármester szerint most már hamarosan befejeződik – három éve elindulhasson. "E fejlesztés keretében vásároltunk mintegy 4,5 milliárd forint értékben PESA-villamosokat, melyek a szegediek szavazatai alapján kapták meg a napfénysárga színűket" – emelte ki a városvezető. Az új villamost most még egy lengyel szakember kezelte, s információink szerint az év végéig folyamatosan tanítják majd be az SZKT munkatársait a SWING járművek használatára, szervizelésére. Kérésünkre a lengyel vezető az új "tuja" hangjelzését is megmutatta. Olvasóinkat megnyugtathatjuk, a Szeged belvárosához szinte már szervesen hozzátartozó csengetés továbbra is hallható lesz a városban. Az első PESA-villamost várhatóan még az idén, a többi nyolcat pedig jövő májusig folyamatosan üzembe állítják. 2009. október 22-én rendelte meg a város a 9 új, alacsony-padlós járművet 16 millió euró (megközelítőleg 4,5 milliárd forint) értékben. A lengyel gyártó a prototípus szállítását 24, az összes jármű leszállítását pedig 32 hónapra vállalta. A SWING Szeged típusú szerelvények 100 százalékban alacsonypadlósak, 30,1 méter hosszúak és 5 részből állnak. 3 forgóvázzal, 6 oldalajtóval, 1 vezetőfülkével rendelkeznek, 210 utas befogadására alkalmasak 42 ülőhellyel. A legkorszerűbb technológiával készülnek, légkondicionáló és utastájékoztató rendszer is működik majd rajtuk.

http://www.youtube.com/watch?v=rx5VdRE2fDc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.