Gazdaság

Magyarország EU-mentességet kér a szén-dioxid kvóta ügyében

Magyarország EU-mentességet kér a szén-dioxid kvóta ügyében

2011. október 7., péntek
Magyarország EU-mentességet kér a szén-dioxid kvóta ügyében

Magyarország benyújtotta az Európai Bizottságnak az átmeneti derogációs kérelmet, amelynek jóváhagyása esetén átmeneti időre bizonyos mennyiségű szén-dioxid kvótát ingyenesen kaphatnak meg magyarországi áramtermelő létesítmények - olvasható a kormany.hu honlapon közzétett dokumentumokban.

Az Európai Unió 2013-ban kezdődő EU ETS harmadik periódusában a 27 ország közül tíz élhetett a derogáció lehetőségével. Nyolc állam, köztük Magyarország igénybe is vette. A következő periódusban Magyarországnak kiosztott kvóta egy részéből az áramtermelő létesítmények juthatnak ingyenesen kvótához, ha a derogációt az EU jóváhagyja. Ugyanakkor az ingyenesen kiosztott kvóta értékét a villamosenergia-termelés korszerűsítésére kell fordítani. Ezért a kérelemhez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csatolt egy Nemzeti Tervet is, amelyben ismerteti, hogy mire kívánja fordítani ezt az átmeneti támogatási keretet. Az úgynevezett Támogatási Mechanizmuson keresztül szivattyús energiatározó beruházást, intelligens hálózat mintaprojektet és a magyar-szlovák földgázrendszer összekötő vezetéket támogatná a kormány. Ez utóbbi magyar szakaszát, a korábbi tájékoztatás szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz tartozó OVIT leánycége valósítaná meg. A Nemzeti Tervben olvasható: "a Magyar Állam a támogatni kívánt beruházásokkal összefüggésben hangsúlyozni kívánja, hogy a beruházások szándékosan nem meglévő és korszerűtlen fosszilis tüzelésű termelőegységek korszerűsítésére irányulnak, hanem olyan stratégiai jellegű, rendszerérdekű beruházásokra, amelyek segíthetik a magyar energiaszektor strukturális átalakítását egy, a jelenleginél érdemben versenyképesebb, alacsonyabb üvegházhatású gázok (ühg) kibocsátású és szén-dioxid (CO2) intenzitású energiaszektorrá." A mentességi kérelmet a dokumentum a döntően elöregedett és alacsony hatékonyságú erőműparkkal, a villamosenergia-rendszer súlyos szabályozási problémáival, az új erőműberuházások hiányával és a megújuló energia alacsony részarányával indokolta. A derogációs kérelemhez csatolt táblázatból kiderül, hogy az AES három létesítménye, a Bakonyi, az EDF, az Alpiq, az E.ON három létesítménye, az Electrabel, a Dunaferr, az RWE és a Pannonpower áramtermelő egységei kapnának ingyenesen kvótát. A táblázatban szerepel három, az MVM csoporthoz tartozó, még megalakulás alatt álló cég: a magyar-szlovák gázvezeték építésére alakuló Magyar Gáz Tranzit Zrt., a Smart Grid Projekttársaság és a szivattyús erőmű beruházására alapítandó SZET projekttársaság. Ez utóbbi kettő létrehozása a derogációs kérelem jóváhagyásától függ. Az Európai Unió 2009-ben elfogadott klímapolitikai csomagja alapján 2013-tól az EU kibocsátási kereskedelmi rendszerében (ETS) jelentős változás történik. A tagállamok főszabály szerint az őket megillető kibocsátási egységek teljes mennyiségét árveréseken kötelesek értékesíteni. A kvóták árverezésével a tagállamok 2013-tól jelentős költségvetési bevételhez jutnak, míg a kibocsátók részére a kvóták vételára jelentős többlet költséget jelent. A változás nagyságrendjét érzékelteti, hogy a magyarországi erőművek jelenleg a működésükhöz szükséges kibocsátási egységek 90 százalékát ingyenesen kapják meg, így azok beszerzése jelenleg nem jelent költséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.