Gazdaság

Kimerülő kőolajkészlet: közeledik a termelési csúcs?

Kimerülő kőolajkészlet: közeledik a termelési csúcs?

2011. október 10., hétfő
Kimerülő kőolajkészlet: közeledik a termelési csúcs?

Az SZTE Energia Szabadegyetem legutóbbi előadásán Hetényi Magdolna akadémikus beszélt a fosszilis energiahordozók kialakulásának folyamatáról.

Kőolaj és földgáz: ezen energiahordozók, illetve származékaik – bár jelentőségük valamennyire csökkent – jelenleg is mindennapjaink részét képezik, legyen szó közlekedésről vagy épp a fűtésszezon beindulásáról. Azonban kialakulásuk geológiai körülményeiről az emberek általában meglehetősen keveset tudnak – a hiányzó ismereteket

Hetényi Magdolna

akadémikus, az SZTE Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének egyetemi tanára előadásán pótolhatták az érdeklődők. A professzor asszony a rövid bevezető után egy gyakori tévképzet eloszlatásával kezdte előadásának a fosszilis energiahordozók kialakulását ismertető részét. Az előadó elmondása szerint évekkel ezelőtt egy animációs filmben is látta azt a gondolatot, miszerint a kőolaj és a földgáz a régi korokban élt állatok maradványaiból, csontjaiból (melyekre a mindennapi szóhasználatban leggyakrabban alkalmazzák a „fosszília” kifejezést) származik. A valóság ugyanakkor az, hogy bár ezek az energiahordozók tényleg biológiai eredetűek, de forrásaik leginkább apró planktonok és baktériumok; ezek mellett a devon korszak kb. 360 millió évvel ezelőtti befejeződése óta létrejött üledékekben a magasabb rendű szárazföldi növények is szerepet játszanak a létrejöttükben. Hetényi Magdolna részletesen vázolta azokat a folyamatokat, melyek során az üledékben, üledékes kőzetekben lévő biológiai maradványok kémiailag átalakulnak. Fontos lépés az ún. kerogén-állapot létrejötte, mely egyfajta átmenet a szerves anyag és a szénhidrogének között. A kerogének a geopolimerek (melyek az ismétlődő sorozatokat tartalmazó, nagyméretű molekulák, az ún. polimerek egy csoportja) családjába tartoznak, nevüket a görög 'kerosz' (olajos/gyantás képződmény) szóból kapták. A kerogének szénülése során alakulnak ki „melléktermékként” a kőolaj és a földgáz összetevői (melyek legfőbb alkotói a szén-, a hidrogén- és az oxigénatomok, illetve valamennyi kén és nitrogén). Az ún. anyakőzeteknek azonban csak egy részéből lehet ipari mennyiségű olajat előállítani; egyes típusaik csak gázkinyerésre, bizonyos részük pedig egyikre sem alkalmas. A Magyarország területén fellelhető anyakőzetek kb. egynegyede alkalmas olajkinyerésre, míg többi részükből csak földgáz előállítása lehetséges.

Az előadó kitért arra a sokszor feltett kérdésre is, hogy vajon mennyi ideig lehet még a fosszilis energiahordozók felhasználására alapozni gazdaságunkat. Mint azt Hetényi Magdolna elmondta, a készletek nagyságának becslésében nagyon nagyok a bizonytalansági tényezők (elsősorban a különböző számítási módszerek, illetve a sokszor csak „bemondásra” megbecsült mennyiségek miatt). Ami nagyon valószínűnek látszik, hogy a szárazföldön már nem fognak újabb óriásmezőket feltárni; ugyanakkor a sarkvidékekhez közeli (szubpoláris) régiókban és a sekély tengerek fenekén még jelentős mennyiségű kőolaj és földgáz lehet – az ezekről a mezőkről történő kitermelés azonban meglehetősen ráfizetésesnek tűnik. Vannak ugyanakkor „nem konvencionális” szénhidrogének is: ilyen például az olajhomok és az olajpala, melyek a kőolajképződést megelőző kőzetállapotok. Ezekből is lehet – bár szintén nagyon költséges és környezetszennyező módon – olajat előállítani, ráadásul az így kinyerhető mennyiség sokkal nagyobb, mint a jelenlegi teljes kőolajmennyiség! Hetényi professzor szerint azonban az igazi kérdés nem az, hogy mikor merülnek ki a készletek (ez a kérdés önmagában igazából nem is értelmes, mert hosszú időskálán a fosszilis energiahordozók is újratermelődnek); hanem az, hogy mikor érjük el az ún. termelési csúcsot, ami után már az igények és a megtérülési költségek sem indokolják a fosszilis energiahordozók kinyerési mértékének további növekedését. Bár a becslések ezen a téren is bizonytalanok, több szakértő egybehangzó véleménye szerint a kőolaj esetében már 3-4 évvel ezelőtt elértük ezt az állapotot, míg a földgáz esetében ez valamikor 2030-2040 tájékán következhet be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.