Egyetem

Kimagasló szegedi eredmények a hasnyálmirigy-gyulladás kutatásában

Kimagasló szegedi eredmények a hasnyálmirigy-gyulladás kutatásában

2011. október 4., kedd
Kimagasló szegedi eredmények a hasnyálmirigy-gyulladás kutatásában

A Magyar Tudományos Akadémia vezetői hírei között számolt be a szegedi hasnyálmirigy-kutatások nemzetközi sikereiről. Ezen eredmények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az idei júniusi választásokat követően 2012-2017 között a Szegedi Tudományegyetemre kerül a több mint ezer tagot magába foglaló Európai Hasnyálmirgy Társaság központja, irányítójának pedig egyhangú szavazással Hegyi Pétert választották.

Hegyi Péter

, a Szegedi Tudományegyetem 39 éves kutatóorvosa által vezetett munkacsoport kiemelkedő újdonságokat fedezett fel, melyek alapvetően átírják élettani és kórélettani ismereteinket a hasnyálmirigy működésével, illetve betegségeivel kapcsolatban. Ez azért is fontos, mert a heveny hasnyálmirigy-gyulladásnak napjainkig is elfogadhatatlanul magas a mortalitása (5-10%) melynek egyik fő oka, hogy a betegségnek a mai napig sincs specifikus terápiája. „A hasnyálmirigy külső elválasztású mirigyének fő feladata az emésztőenzimek illetve bikarbonát ionok szekréciója. Sejtjeinek felépítése szőlőfürthöz hasonlít, ahol a szőlőszemekben (acinusok) az emésztőenzimek szintézise, míg a szárban (vezeték sejtek) a bikarbonátban gazdag folyadékszekréció történik. A szár vége belecsatlakozik a patkóbélbe, ahol a táplálék emésztése történik. Korábban a hasnyálmirigy-vezetéksejtek által termelt bikarbonát fő élettani szerepének a gyomorból a patkóbélbe lecsorgó sav semlegesítését tulajdonították. Meggyőződésünk volt, hogy a bikarbonátnak nem csak a hasnyálmirigyen kívül, de a szerven belül is fontos élettani szerepének kell lennie. Elsőként igazoltuk, hogy a hasnyálmirigy-vezeték sejtek bikarbonát szekréciójának már a szerven belül is fontos savat semlegesítő hatása van. Ez a folyamat rendkívül fontos, hiszen a savas közeg kiválthatja a emésztőenzimek hasnyálmirigyen belüli aktivációját, ami hasnyálmirigy-gyulladást okoz” – mondta a fiatal szegedi belgyógyász kutatóorvos. A szegedi kutatócsoport nevéhez fűződik a „tripszin kiváltotta ördögi kör” felismerése is, mely 2011. szeptemberében került publikálásra a legerősebb nemzetközi gasztroenterológiai lapban a Gastroenterology c. (IF:12.032) folyóiratban. „A hasnyálmirigy idült gyulladása során folyamatos, szerven belüli enzimaktiváció, folyadék és bikarbonát szekréció károsodás figyelhető meg. Ezeket a mechanizmusokat eddig külön, egymástól függetlenül vizsgálták. Kimutattuk, hogy ezek a folyamatok nemcsak hogy egymással összekapcsolva, de sajnos egymást erősítve zajlanak krónikus gyulladás során. Az emésztőenzimek hasnyálmirigyen belüli aktivációja gátolja a bikarbonát szekrécióját, ami a termelt folyadék savasodását idézi elő. A savasodás tovább fokozza az enzimek aktivációját, ezáltal egy 'ördögi kör' alakul ki, ami fenntartja a gyulladást. Ha le tudnánk állítani a körfolyamatot, akkor a ma még nem gyógyítható krónikus hasnyálmirigy-gyulladást is hatékonyan lehetne kezelni." Ezen új eredmények (öt közleményt publikáltak a Gut és Gastroenterology c. 10-es impaktfaktor feletti folyóiratokban) nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az idei júniusi választásokat követően 2012-2017 között a Szegedi Tudományegyetemre kerül a több mint ezer tagot magába foglaló Európai Hasnyálmirigy Társaság központja, s irányítójának egyhangú szavazással Hegyi Pétert választották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.