Közélet

Kétnapos pályaválasztási vásár és kiállítás az IH-ban + FOTÓK, VIDEÓ

Kétnapos pályaválasztási vásár és kiállítás az IH-ban + FOTÓK, VIDEÓ

2011. október 18., kedd
Kétnapos pályaválasztási vásár és kiállítás az IH-ban + FOTÓK, VIDEÓ

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának pályaválasztási vásárát rendezik meg kedden és szerdán az Ifjúsági Házban, melynek elsődleges célja a hiányszakmák bemutatása és vonzóvá tétele.

Hatvankét kiállító vesz részt a börzén – 5 egyetem 9 kara, 25 középiskola, 11 munkáltató és 3 partnerintézmény mutatja be tevékenységét, képzési kínálatát – a megye valamennyi településéről és várja a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosokat csakúgy, mint a szakképzetlen vagy szakmájukban elhelyezkedni nem tudó álláskereső fiatalokat, esetleg a pályakorrekció előtt álló felnőtteket. A pályaválasztás a nyolcadikosoknál olyan esemény, amely messzemenően meghatározza a fiatalok egész életét, sorsuk alakulását, ezért célszerű segítséget kérni a tanároktól, szakemberektől – hangsúlyozta köszöntőjében

Polner Eörs

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Sok középiskolás, egyetemista, főiskolás, illetve pályamódosító felnőtt is eljött a börzére, hiszen a pályaválasztási nap és a vásár, valamint a szakmaszigetek is arról szólnak, hogy mindenki megtalálja magának a továbbtanulási lehetőséget, esetleg olyan pályamódosítást, amely a jövőben segíteni fog az elhelyezkedésben.

Találd ki magad!

Zámbó Anita, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ vezetője elmondta, miért is szervezi immár ötödik éve a munkaügyi központ a pályaválasztási vásárt és kiállítást, illetve az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozatot. Azért, mert szakmaszigetek, tanműhelyek, árnyékprogramok keretében ízelítőt tudnak adni azokból a szakmákból, amelyek mellett döntve a fiatalok jó eséllyel el tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Ezen információkat nem csak a kiállítás alatt szerezhetik meg az érdeklődők, a munkaügyi központ egy pályaválasztással foglalkozó Facebook-oldalt is létrehozott a segítségükre Találd ki magad! címmel. A megnyitó után sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Polner Eörs minden szervezőnek megköszönte a színvonalas rendezvényt, majd röviden szólt a kormányzati elképzelésekről. Ma túlkínálat alakult ki diplomásokból, mintegy 120 százalékkal többen végeznek, mint 1990-ben, miközben akkor ugyanannyi szakmunkás volt, mint jelenleg. Ez nyilvánvalóan aránytalanságot eredményez, amelynek következménye az 500 ezer álláskereső is. A kormányzat mielőbb szeretne változtatni e gyakorlaton mindenekelőtt a szakképzési rendszer átalakításával. Az új koncepció a szakképzést gyakorlatiasabb irányba tolja, ami 3 éves lesz, megőrizve a Magyarországon ismert formát. Az új szakképzési rendszer 2012-től indul. A kormányzat nem szeretné növelni a diplomás munkanélküliek számát, ezért kiemelkedő támogatást nyújt azoknak a szervezeteknek, amelyek az álláskeresők átképzésével foglalkoznak. Ez az új csapásirány, hogy Magyarországon találja meg mindenki a boldogulását, és ne a külföldnek képezzük a diplomás álláskeresőket. Az igazgatónő megerősítette, évről évre ők is tapasztalják, egyre magasabb a munkaügyi központokban jelentkező diplomás álláskeresők száma, ma már a 10 százalékot is meghaladják. A mai rendezvény egyik kiemelt célja éppen az, hogy visszaadja a kétkezi munka becsületét. A szervezők a kísérőprogramokat is úgy válogatták össze, hogy az idelátogatók minél több hasznos információhoz jussanak önmagukról és a választható képzésekről. Mindkét napon 10-től 17 óráig tart a program, amelynek keretében akár szakmasziget-lakókká is válhatnak a fiatalok: a vendéglátástól a kárpitosságig, a kiadványszerkesztőtől a húsipari termékgyártóig húsz szakma fortélyaiba nyerhetnek bepillantást az élő szakmabemutatókon.

Diplomások hátrányban

Szebenyiné Csóka Beáta, az 1000 Mester TISZK Nonprofit Kft. szakmai vezetője elmondta, szervezetük jelenleg 21 képzőintézményt, csaknem 1200 pedagógust és közel 20 ezer tanulót tömörít egységes szakképzési rendszerbe, és ezzel az ország egyik legnagyobb TISZK-je. A hatályos szabályozás szerint a képzőintézmények kizárólag az 1000 Mester TISZK-en keresztül juthatnak fejlesztési támogatáshoz. A kft. felnőttképzési tevékenységével hozzá kíván járulni a térségben a megfelelően képzett/átképzett, piacképes szakmával és a gazdaság igényeinek megfelelő, korszerű szakmai ismeretekkel rendelkező munkavállalók képzéséhez. A sajtótájékoztatón megtudtuk, melyek azok a hiányszakmák, amelyek iránt jelenleg is nagy kereslet mutatkozik. Régiónkban például kevés a kőműves, a villanyszerelő, hiány van ácsokból, állványozókból, szerszámgépkészítőkből, épületgépészeti-berendezésszerelőkből, többnyire férfi szakmák ezek. Női szakmákból nincs ekkora hiány. Elhangzott, nem mindig a bérek befolyásolják a fiatalokat a pályaválasztáskor, gyakori a szülői ráhatás, a hagyománytisztelet. Ha megnézzük egy kezdő orvos vagy villanyszerelő fizetését, nem jellemző eltérést tapasztalunk. Pályaválasztás előtt állókat is egyre kevésbé a bérkülönbség motiválja. Ami ugyancsak jellemző tendencia, a fiatalok mind hosszabb ideig maradnak a család kötelékében, egyre később szánják rá magukat az önálló életre, a családalapításra és a gyermekvállalásra. Ezért is fontos a szakma irányába terelni érdeklődésüket. Régiónkban jelenleg 7000 betöltetlen álláshely van, miközben diplomások ezrei nem jutnak munkához. Ha pályakorrekcióval, más irányba lehetne terelni e fiatalok érdeklődését, gyorsabban sikerülne elhelyezkedniük. Ahogy szakemberektől elhangzott, a 10 évenkénti pályamódosítás kifejezetten egészséges is lehet.

A kreatív rajzpályázat díjazottjai

A pályaválasztási napok alatt a színpadon a kiállító oktatási intézmények produkciói, divatbemutatók és különböző show-k várja a látogatókat. A pályaorientációt segítheti az érdeklődés- vizsgálat, a grafológus, és a nyelvi szintfelmérés, valamint a helyszíni ingyenes KRESZ-TESZT. Tavaly 4800 látogatót vonzott a rendezvény, idén valószínűleg ennél is magasabb lesz az érdeklődők száma. A megnyitó után átadták a legszebb standnak járó díjat. Az oktatási intézmények közül a Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája kapta az első díjat, a munkáltatók részéről pedig a Hungerit Zrt. Kreatív rajzpályázatot is hirdettek a hetedikes és nyolcadikos diákok körében. Tizenhat település 20 általános iskolájából 172 pályamunka érkezett. A zsűri külön kiemelte a szegedi Madách Imre Általános Iskola diákjainak 3 D-s munkáit. Porobic Zita 8.b-s tanuló első díjat, Mihály Fanni 8.b-s másodikat, Szikora Vivien 7.b-s pedig harmadik díjat érdemelt ki. A plakátverseny győztesei: Harmadik helyen végzett Halász Nikolett (Kiss Ferenc Általános Iskola), második lett Kátai Henni (Rókusi Általános Iskola), a győztes pedig Naár Irisz, a Makói Általános Iskola tanulója. Nézze meg a VTV Szeged videó-összeállítását is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.