Gazdaság

Intelligens Régió: 2011 a pályázatok éve

Intelligens Régió: 2011 a pályázatok éve

2011. október 11., kedd
Intelligens Régió: 2011 a pályázatok éve

Soha nem látott pályázati dömping van most év vége felé. Cégek, önkormányzatok és intézmények számára egyaránt számos kedvező kiírás érhető el – tájékoztatott Fehér Éva, az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója.

Cégek és önkormányzatok egyaránt pályázhatnak turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztésére várhatóan decembertől egészen jövő év február végéig. „50-től 300 millió forintig lehet támogatást nyerni, méghozzá igen kedvező, 50-70%-os támogatási mértékkel” – hangsúlyozta

Fehér Éva

. Az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, ez a kiírás építést és eszközbeszerzést egyaránt tartalmaz, illetve kifejezetten támogatják a vízi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését. Leginkább cégeket érint majd az a kiírás a turisztikán belül, ami a szálláshelyfejlesztést tartalmazza. Ennek a kiírásnak a részletei azonban még nem ismertek, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) pályázati menetrendjében viszont szerepel. Egészségturisztikai szolgáltatások fejlesztésére is lehet majd forrásokat nyerni, ez elsősorban magánklinikák és rendelők számára lesz elérhető, s orvosi szolgáltatásokhoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységeket foglal magában.

A határmenti együttműködések keretében önkormányzatokat, intézményeket, nonprofit szervezeteket és egyetemeket egyaránt érint a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program és a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program. Fehér Évától megtudtuk, hogy a közös projektek köre rendkívül széles, infrastruktúrafejlesztést, eszközbeszerzést, illetve közös problémák feltárását és megoldását egyaránt célozza. Évek óta futó programról van szó, ráadásul 95-100%-os támogatási arányú kiírásokat tartalmaz. Szerbia célja, hogy csatlakozzon az unióhoz, így a mostani pályázatok megalapozhatják a további nagyberuházásokat, fejlesztéseket, illetve közös együttműködéseket. „Az Európai Uniós források mielőbbi kihelyezése most a cél, hiszen a tervezési, támogatási időszak 2013-ban lejár, ezért is érhető el most ilyen sok pályázat. Vagyis ez egy soha vissza nem térő alkalom” – magyarázta Fehér Éva. Az ügyvezető szerint nem csak érdemes, hanem kell is pályázni, hiszen számos projekt magas támogatási aránnyal bír, vagyis jelentős beszerzéseket, technológiákat és szolgáltatásokat lehet most megvalósítani. „Akinek van ötlete vagy egy kis bátorsága, azt biztatnám, hogy nézze meg a pályázatokat, hiszen akár 150-300 milliókról beszélünk, határmenti projektek esetében pedig még nagyobb összegekről” – tette hozzá. Az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. honlapján az aktuális pályázatokat

ITT

tekintheti meg, összefoglaló anyagot a kiírásokról pedig

ITT

találhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.