Közélet

Határon túli magyarokat szívesebben alkalmaznak

Határon túli magyarokat szívesebben alkalmaznak

2011. október 17., hétfő
Határon túli magyarokat szívesebben alkalmaznak

A magyarok többsége inkább határon túli magyar jelentkezőt alkalmazna a helyi önkormányzatnál takarítónak, illetve karbantartónak, valamint ügyintézőnek, alig húsz százalékuk venne fel arab, afrikai vagy kínai jelöltet - ezt mutatják a Tárki ez év első felében végzett diszkriminációs kutatássorozatának a részadatai, amelyeket hétfőn juttattak el az MTI-hez.

A "Migráns esélyek és tapasztalatok" című, az Európai Integrációs Alapból finanszírozott reprezentatív kutatás keretében arra kérték a megkérdezetteket, hogy képzeletbeli munkáltatóként döntsenek arról: kit vennének fel a helyi önkormányzathoz az említett három állásra, ha csak külföldön élő jelentkezők - egy iraki, egy kenyai, egy kínai és egy kárpátaljai magyar nő, illetve egy iráni, egy nigériai, egy kínai és egy vajdasági magyar férfi - közül választhatnak. A közlemény szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka a kárpátaljai, illetve a vajdasági magyar jelöltet választotta a megjelölt munkakörre, csak elenyésző arányban támogatták a többi fiktív jelentkezőt. A Tárki külön vizsgálta a férfiakkal és a nőkkel szembeni fiktív munkáltatói döntéseket, az eredmények szerint mindkét esetben a határon túli magyar jelentkező kapta volna meg a képzeletbeli állást a válaszadók négyötödétől. A nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint, három egymást követő hónapban végzett kutatás keretében - mintegy "mini-önéletrajzként" - a fiktív jelentkező képe alatt feltüntették a nevét, az országot és a legfontosabb munkaerő-piaci tulajdonságait. A takarítónői állásra jelentkezők közül a kárpátaljai magyar Sárát választotta a válaszadók 79 százaléka, míg a karbantartói állásra a nyilatkozók 85 százaléka támogatta volna a vajdasági magyar Tamást. A takarítónői állásra a kenyai és az arab származású nőket 8-8 százalék alkalmazta volna, míg a karbantartói munkakörre inkább a nigériai származású férfit vették volna fel az iráni jelölttel szemben. Amikor a válaszadóknak arcképek alapján kellett utazási irodai vagy banki ügyintézőt választaniuk a fiktív jelöltek közül, 87 százalékuk szintén határon túli magyar jelölteket, kétharmaduk a női jelentkezőt jelölte meg. A nemi hovatartozást vizsgálva: 53 százalék választotta volna a kárpátaljai Sárát, és csak 5 százalék az iraki Fatimát. A férfiak esetében a vajdasági Tamást a válaszadók egyharmada választotta, viszont a "láthatósan más" külföldi férfiak mindegyikének szinte teljes elutasítottságban volt része.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.