Közélet

Külön helyet kaptak a koszorúárusok a Marson + FOTÓK

Külön helyet kaptak a koszorúárusok a Marson + FOTÓK

2011. október 16., vasárnap
Külön helyet kaptak a koszorúárusok a Marson + FOTÓK

A Mars téri piac hajnali ébredését, nyitását kísértük végig szombaton reggel fél négytől, amikor is elkezdhetnek kipakolni a termelők és kereskedők. Változás is életbe lépett ettől a hétvégétől, a kinti, úgynevezett futósoron Mindenszentekig a koszorúárusok kaptak helyet.

Összesen négy sort érint a mostani szezonális változtatás, november elseje után visszaáll a megszokott, eredeti rend – tájékoztatott a szeptember harmincadikai közgyűlésen kinevezett igazgató.

Erdei Péter

nagyobb kavalkádra, panaszáradatra, s a szabad soros árusok rohamára számított a hajnali fél négyes nyitáskor, hiszen a kint árusítók már a héten jelezték, nem nyugszanak bele abba, hogy – még ha csak ideiglenesen is –, nem pakolhatnak megszokott helyeikre a koszorú- és mécses árusok miatt. „A szabad soron árusítók 80%-a megértette, hogy ez a döntés született, be is tartották a szabályokat, akik pedig mégis jöttek, azoknak sikerült helyet biztosítanunk. Természetesen nem célunk az, hogy bárki is asztal nélkül maradjon, és mindössze két hétig tart ez a változtatás” – hangsúlyozta. A piacon régebben a parkolóban felállított sátraknál is árusítás folyt, ott is voltak napidíjas és bérletes asztalok, ám Mindenszentek előtt akkor onnan még a bérleteseket is elpakoltatták, másutt biztosítottak nekik helyet. Akkor még szokás volt, hogy a földre is pakolhattak, ám a Mars téri piac felújítása után fontossá vált, hogy ha már tényleg európai színvonalú körülményeket és környezetet teremtettek, akkor az árusítás is ilyenképp folyjon. Tavaly plusz asztalokat hozattak a koszorúsoknak a park előtti részre, de Erdei hangsúlyozta, nem akarja a parkot erre a célra használni. Általánosnak nevezhető probléma az is, hogy a földről is próbálnak árusítani egyesek, illetve az asztalok síkjánál kijjebb helyezik a portékákat. Ez több szempontból sem jó az igazgató szerint, hiszen bárki leboríthatja az adott ládát, ha pedig földön van, akár keresztül is eshet rajta. Ezért ha ezt tapasztalják a jegyszedők vagy a biztonságiak, egyből szólnak az adott árusnak. A szabályokat természetesen jól ismerik a termelők és a kereskedők, az ügyvezető szerint inkább csak „próbálkoznak”, hiszen ha több látszik az áruból, akkor nagyobb forgalomra számítanak.

A hajnali beléptetés körüli káoszt sikerült megszüntetni a Mars téri piacon, hiszen míg régebben kapunyitáskor szinte egymást taposták a termelők, hogy a legjobb helyekre pakolhassák portékájukat, addig most egyesével történik a beléptetés, ami előtt sorszámot húznak. Ebben, a koszorúárusítókkal teli két hétben az idősebbeket engedik előre beléptetéskor. A szabályok szerint reggel hétig kell a bérleteseknek elfoglalniuk asztalaikat, ez időpont után bárkinek eladhatóak a helyek, így történt ez most szombaton is, s nyolc óra után már egy szabad asztal sem volt, még a csarnokban sem. Azoknak is megpróbáltak helyet biztosítani, akik most ideiglenesen nem foglalhatnak asztalt a futósoron, így a nagycsarnok előtti fánál összegyűlt néhány termelőnek hét óra után pár perccel már keresték is a helyeket. Az őstermelők egy része nem ért egyet azzal, hogy a koszorúárusok fix asztalokat kaptak, egyikük arra panaszkodott Erdei Péternek, hogy míg a nepperek több asztalt is foglalnak, addig az igazi őstermelők, akik egész évben keményen dolgoznak azért, hogy megéljenek, kiszorulnak a piacról. A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője ezzel kapcsolatban portálunknak elmondta, régebben licitálni lehetett az asztalokra, s aki több pénzt tett le, választhatott helyet. Így alakult ki, hogy kik a jelenlegi asztalbérlők. Akkor az volt az előírás, hogy egy ember nevén maximum kettő asztal lehet. „Azzal, hogy családon belül mindenkinek a nevén vannak asztalok, nem tudok mit kezdeni” – magyarázta Erdei, vagyis a nepperek elleni küzdelemben igencsak korlátozottak a lehetőségeik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.