Gazdaság

Fejlesztési tapasztalatok a dél-alföldi régióban

Fejlesztési tapasztalatok a dél-alföldi régióban

2011. október 6., csütörtök
Fejlesztési tapasztalatok a dél-alföldi régióban
A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács ülésén a legnagyobb érdeklődést az a 150 oldalas tanulmány váltotta ki, melyet Tapasztó Dénes tervezési projektmenedzser készített kollégájával, Tóth Róberttel Fejlesztési tapasztalatok a dél-alföldi régió leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben a 2007-2010 közötti időszakban címmel. Hatalmas munka eredménye az öt leghátrányosabb kistérség - a bácsalmási, jánoshalmi, kisteleki, mezőkovácsházi és sarkadi - komplex helyzetének elemzését tartalmazó felmérés, amely rámutat arra, hogy az elmúlt évek különböző próbálkozásai ellenére mégsem sikerült elmozdulni a holtpontról. Az első rész statisztikai adatokat tartalmaz 8-10 évre vonatkozóan, a második kimutatást arról, hogyan tudtak az említett kistérségek élni az EU-s források felhasználásának lehetőségével, a harmadik pedig rövid javaslatcsomagot, mire koncentráljanak a jövőben, milyen fejlődési irányban érdemes elindulniuk.

A kistérségi gondok többnyire azonosak

Minden kistérség azonos gondokkal küzd, legalábbis a népfogyatkozás tekintetében jóval meghaladják az országos átlagot a náluk mért adatok. Ez különösen Mezőkovácsházára igaz, ahol a fiatal, képzett munkaerő elvándorlása még gyakoribb jelenség, még súlyosabb probléma, mint másutt. A munkanélküliségi mutatók ezekben a régiókban a legsúlyosabbak, az állam vagy az önkormányzat hathatós segítsége, támogatása nélkül az emberek nagy részének esélye nincs visszatérnie a munkaerőpiacra. A regisztrált, ténylegesen működő vállalkozások számának csökkenése, valamint az új lakásépítések csekély száma ugyancsak a leszakadásról, a térség elmaradásáról és elszegényedéséről árulkodik. A tanulmány azt is kimutatta, hogy ágazati bontásban mennyi támogatás érkezett, és mennyire eredményesek az adott kistérségek különböző pályázatokon. A Gazdasági Operatív Program szerepelt messze a legjobban, az összesen benyújtott 337 pályázat 45 százalékát az onnan nyert eszközök képezik. A tanulmány átfogó, rövid és hosszú távú javaslatcsomaggal rukkolt elő. A kutatók egyértelműen leszögezik, komoly társadalmi segítség nélkül ezek a kistérségek bajosan tudnak önerőből kilábalni a nyomorból és szegénységből, komplex kistérségi program, átfogó koncepció szükségeltetik ehhez, természetesen figyelembe véve a helyi sajátságokat, adottságokat. A tanács tagjai felszólalásukban egyhangúlag támogatták a tanulmányban felkínált határozati javaslatokat, de kibővítették. Mivel országosan is egyedülálló felmérésről van szó egyéb, hátrányos helyzetű kistérségére vonatkozóan is készüljön hasonló elemzés, ami később kormányzati döntést indukálhat az ügyben. A felszólalók azt is sürgették, mielőbb derítsék ki, hogy a Gazdasági Operatív Program – amely nem ért még véget – elkülönített forrásaiból maradt-e felhasználatlan pénz, mert ha igen, azt sürgősen a pályázók rendelkezésére kell bocsátani.

Egyre több pályázaton nyertes bukik be

Az utóbbi időben elterjedni látszik az a gyakorlat, hogy egyre több, pályázaton nyertes vállalkozás képtelen eleget tenni a vállalt feladatoknak, így a támogatás visszafizetésére kényszerül. Ez történt az ABO MIX Takarmányipari Zrt.-vel is, amely kondorosi telephelyein munkahelymegtartással összefüggő korszerűsítésre közel 80 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A Magyar Államkincstár Békés Megyei Igazgatóságának értesítése alapján a kedvezményezett ellen csődeljárás van folyamatban, így az Államkincstár részletes indoklása alapján a támogatási összeg visszavonását és a közel 35 milliós kamat kifizetését javasolja. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Tanács elnöke szerint sok vállalkozó rajta kívülálló okok miatt került nehéz helyzetbe, nem pedig azért mert felelőtlenül elszórta a pénzt. A gazdasági válságot évekkel ezelőtt senki sem tudta előre megjósolni. Ezért túlságosan is szigorúnak tartja azt a gyakorlatot, hogyha csak 85 százalékában sikerül a vállalkozónak teljesítenie a pályázati kiírásban vállalt kötelezettségeket, akkor megvonják tőle a támogatást, és a pénz visszafizetésére kötelezik. Szerinte nem kellene ilyen intézkedésekkel teljesen ellehetetleníteni és még nagyobb anyagi csődbe taszítani a vállalkozásokat, inkább a körülményekre való tekintettel mentességet felkínálni nekik. Az sem megoldás, hogy a válságra hivatkozva mindenki mondjon le a pénzéről, replikázott Halász Péter, a DARFÜ NKft. regionális fejlesztési igazgatója. Azt szerinte is vizsgálni kell, hogy az adott cég fizeti-e a köztartozásokat, munkabéreket, mert ha nem, akkor ott már nagy a baj. Végül szavazással egyhangúlag elfogadták az ABO MIX Takarmányipari Zrt. ellen hozott határozati javaslatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.