Közélet

Egyesülnek a katonai titkosszolgálatok

Egyesülnek a katonai titkosszolgálatok

2011. október 28., péntek
Egyesülnek a katonai titkosszolgálatok

Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat néven integrálódik a jelenleg működő két katonai titkosszolgálat, a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítására tett javaslatát pénteken terjesztette az Országgyűlés elé

Hende Csaba

honvédelmi miniszter. Ennek értelmében 2012. január 1-jétől négy nemzetbiztonsági szolgálat működik majd Magyarországon: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat. A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat amellett, hogy ellátja majd a jelenleg működő két katonai titkosszolgálat feladatait, információkat gyűjt például a honvédelmi érdeket veszélyeztető kibertevékenységről és szervezetekről is. A kormányzati honlapon közzétett honvédelmi minisztériumi sajtóközlemény szerint az integráció elsődleges célja a katonai felderítő és elhárító tevékenység egységes, hatékonyabb, gazdaságosabb, valamint a nemzetközi tapasztalatoknak jobban megfelelő katonai vezetésének és koordinációjának megvalósítása. A javaslat további pozitívumának tartják, hogy a két szakterület együttműködésének szorosabbra fűzésével még eredményesebbé és megbízhatóbbá válik a hadműveleti területen expedíciós feladatokat ellátó magyar kontingensek felderítő támogatása és biztonsági védelme. Hende Csaba a két testület integrációjának katonai feladataival Kovács József altábornagyot, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokát bízta meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.