Közélet

Dorozsmaiak építik az új kálváriát + FOTÓK

Dorozsmaiak építik az új kálváriát + FOTÓK

2011. október 10., hétfő
Dorozsmaiak építik az új kálváriát + FOTÓK

Célegyenesbe került Szeged egyetlen szabadtéri kálváriájának az ügye: elkezdődtek a munkálatok Dorozsmán, a Hősök ligetében, s novemberre elkészül a 14 stáció felépítménye.

Már 2009-ben foglalkoztunk városunk egyetlen

szabad téri kálváriájának kálváriájával

. Akkor a kápolna megújulásáról számolhattunk be mint pozitív fejleményről, sajnos azonban a stációk katasztrofális állapota továbbra is megoldásra várt. Most közakadásból összegyűlt az az összeg, amiből elkezdték a felépítmények rendbetételét, s a két dorozsmai képviselő vállalta, hogy a képek elkészítésére előteremti az önkormányzati forrást.

Stációk Zsolnay-kerámiákból

A liget az 1930-as évek elejéig temetőként funkcionált, utána parkosították, és a háborúban elesettek emlékére Hősök ligetének nevezték el. A keresztút végén álló kápolnát az 1831-es kolerajárvány elmúltával helyi lakosok fogadalma alapján építették fel, az eredeti stációkat is akkor emelték. Ezeket szintén a liget átalakításakor újították fel, 14 dorozsmai család anyagi hozzájárulásával rendeltek Zsolnay-kerámiákat a keresztút egyes állomásaihoz. Az azóta eltelt csaknem nyolcvan év alatt a környék meglehetősen lepusztult: a stációkat ismeretlenek, huligánok ledöntötték, s a kápolna állapota is leromlott. 2006-ban készült egy tanulmány Szeged önkormányzatának megbízásából a liget teljes rendezésére. Akkor úgy állapodott meg a város és a plébánia, hogy az önkormányzat felvállalja ezt a feladatot (sőt, a liget folyamatos karbantartását, ápolását is), ha az egyházközség a saját területén lévő stációk és a kápolna felújítását elvégzi. A kápolnát sikerült felújítani – egy családi örökségből adományoztak rá pénzt –, és november 15-ig állni fognak a felépítmények is, 2012 júliusára pedig a stáció képeit is elkészítik.

Novemberre állnak majd a stációk

„Régen látott összefogás teremtette meg a lehetőséget a stációk felállítására, mintha egy szeletke múlt, az ősök bölcsessége köszönne vissza, hiszen most is, mint ahogy 1831-ben, a 14 stáció felállítására magánszemélyek, családok, vállalkozások adományoztak pénzt” – mondta el portálunknak Mihálffy Béla (Fidesz-KDNP), a körzet önkormányzati képviselője. A politikustól megtudtuk, hogy Hajdú Géza, a dorozsmai művelődési ház igazgatójának kezdeményezésére indult útjára az ötlet, hogy Szeged egyetlen szabadtéri kálváriáját rendbe kellene tenni. „Bizony nagyon példás a településrész életében az összefogás, amire ez az ügy sarkallta a dorozsmaiakat. Darabonként 350 ezer forintba kerül a felépítmények újraépítése, és darabonként közel 300 ezer forintért készíti el a szobrász a domborműveket, a kerámiák helyett tűzzománc technológiával ’vandálbiztos’ alkotások készülnek majd. Természetesen az eredeti tervek szerint épülnek fel a stációk” – tette hozzá Mihálffy. A költségekkel kapcsolatban elmondta azt is, hogy az alapozási munkálatokat ő és dorozsmai képviselőtársa, Kosik Dénes (Fidesz-KNDP) finanszírozták képviselői alapjukból, mint ahogy ők vállalták azt is, hogy előteremtik majd az önkormányzatnál azt az összeget, ami az adományokat kiegészítve a képek elkészítéséhez kell. „Ha ilyen igény és összefogás mutatkozik a dorozsmaiaknál, akkor kötelessége az önkormányzatnak és a képviselőknek, hogy az ügy mellé álljanak” – fogalmazott a képviselő. A megújult kálvária végleges átadása 2012 júliusában lesz a Dorozsmai Napokon. A stációk felépítményén tábla őrzi majd az építtető nevét, a további adakozókat pedig a kápolnán, egy táblán tüntetik majd fel.

A 14 stáció építtetői:

Varró Ferenc, Thúrzó Ferenc, Újvári család, Deme István és barátai, dorozsmai kábeltévé, kiskundorozsmai egyházközség és Gordos Ferdinánd plébános, Tanács család, Mihálffy család, Csányi József, Ézsiás László, Ballai Ferenc, Dorozsmáért Alapítvány, Bényi Mihály, Pesti Ferenc és Bálint István.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.